ogarnia ktoś jak to zrobić?
Alicja: spośród zbioru liczb 1,2,3,4,...,60 wybieramy losowo jedną. wykaż, że prawdopodobieństwo wyboru
liczby podzielnej przez 2 lub 3 jest większe od 712
19 lut 17:32
Dominik: |Ω| = 60
A − wylosowana liczba jest podzielna przez 2
|A| = 30
B − wylosowana liczba jest opdzielna przez 3
|B| = 20
A∩B − wylosowana liczba jest podzielna przez 2 i 3, czyli przez NWW(2,3) = 6
|A∩B| = 10
| | 30 | | 20 | | 2 | | 7 | |
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = |
| + |
| − {10}{60} = |
| > |
| |
| | 60 | | 60 | | 3 | | 12 | |
cnw
19 lut 17:36
Dominik: | | 30 | | 20 | | 10 | | 2 | | 7 | |
tam jest |
| + |
| − |
| = |
| > |
| |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 3 | | 12 | |
19 lut 17:37