Pomóż
Thomas Junior III: Kolarz przejechał trasę długości 60 km.
Gdyby jechał ze średnią prędkością większą o 1 km/h, to przejechałby tę trasę w czasie o 6
minut krótszym. Oblicz z jaką prędkością jechał ten kolarz.
19 lut 17:12
Mila: s=v*t
v*t=60
v*t=60
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
vt− |
| v+t− |
| =60⇔60− |
| v+t− |
| =60⇔t= |
| v+ |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
v
2+v−600=0
Δ=1+2400=2401;
√2401=49
| | −1−49 | | −1+49 | |
v= |
| <0 nie odpowiada war. zadania , lub v= |
| =24 |
| | 2 | | 2 | |
v=24km/h
Sprawdź warunki zadania
19 lut 18:06