matematyka .
monika.: Rozumie to wgl ktoś? jak to zrobić?
Oblicz :
I a − 4 I − a dla a ∊ ( − ∞ ; 4 )
19 lut 17:11
stefan: jeśli a należy do takiego przedziału to opuszczając wartość bezwzjlędną zmieniamy znaki, czyli:
|a−4|−a=−a+4−a=−2a+4..
na pewno podałaś całe zadanie

?
19 lut 17:14
monika.: tak, tylko tyle pisze ; /
19 lut 17:19
stefan: a jaka jest odpowiedź
19 lut 17:21
monika.: nie rozumiem tego wgl @@ jak mam to wyznaczyć dla tego a? xx
19 lut 17:21
monika.: w tym problem, że nie ma : /
19 lut 17:22
monika.: dostaliśmy tylko takie kartki z zadaniami do domu, i ma być z tych zadań sprawdzian xx
19 lut 17:22
Dominik: monika, znasz definicje wartosci bezwzglednej?
19 lut 17:23
monika.: no jest zawsze dodatnia lub równa zero, a opuszczając ją zmieniamy znak na przeciwny?
no to wychodzi z tego to − 2a + 4 i dalej nie wiem nic co zrobić xx jak obliczyć to dla a?
19 lut 17:26
Aga1.: Ia−4I=a−4, gdy a−4≥0
Ia−4I=−a+4, gdy a−4<0, czyli gdy a∊(−∞,4)
19 lut 17:28
Aga1.: −2a+4, jest to odp.
19 lut 17:28
Dominik: monika, czyli nie znasz.
19 lut 17:30
Dominik: | | ⎧ | x dla x ≥ 0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x dla x < 0 | |
19 lut 17:30
monika.: Dzięki wielkie ! : D no już rozumiem o co chodzi : D
19 lut 17:30
Dominik: podstawiamy za x = a − 4 i mamy
| | ⎧ | a − 4 dla a − 4 ≥ 0 ⇒ a∊<4, ∞) | |
| |a − 4| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(a − 4) dla a − 4 < 0 ⇒ a∊(−∞, 4) | |
zatem w przedziale narzuconym z tresci zadania mamy
|a − 4| − a = −(a − 4) − a = −a − 4 − a = −2a − 4
19 lut 17:32
Aga1.: Odp. −2a+4.
19 lut 17:46