r okręgu
Seba_xD: promień okręgu o równaniu x2+y2−6y+5=0 równa się ?
Jak to obliczyć ?
19 lut 16:59
Aga1.: Różne są sposoby.
Startując z postaci ogólnej x2+y2−2ax−2by+c=0
S− środek okręgu S(a,b)=(0,3)
c=5
r2=a2+b2−c
r − promień okręgu
19 lut 17:03
Aga1.: Postać ogólna okręgu x2+y2−2ax−2by+c=0
19 lut 17:04
Patryk: x2+y2−6y+9−9+5=0
x2+y2−6y+9=4
x2+(y−3)2=4
r2=4
r=2
19 lut 17:04
Seba_xD: można jeszcze inny sposób ?
19 lut 17:05
Seba_xD: ok, dzięki
19 lut 17:05
Patryk: ale kto by się uczył tych wzorów na pamięc
19 lut 17:05