geometria pole równoległoboku pliiissss (rysunek i rozwiązanie)
olka: w równoległoboku ABCD kąt DAB ma 30 stopni. wysokość DE=10 cm. krótsza przekątna tworzy z
bokiem DA kąt prosty . oblicz pole równoległoboku.
5 sie 19:31
Basia: Rysuję
5 sie 19:46
Basia:

α=30
∡ADB = 90
β=60
P = |AB|*|DE| = 10*|AB|
stosując wzory na ctgα i ctgβ wylicz |AE| i |BE|
|AB| = |AE|+|BE|
5 sie 19:51
olka: dobrze to dokończyłam? Basiu? niech ktos mi to sprawdzi
ctgα=AE/10
ctg30=AE/10
√3=AE/10*10
AE= 10√3
ctgβ=BE/10
ctg60=BE/10
1=BE/10
BE=10
P=10 * (10√3+10)=...
jak to dokończyc(o ile wogóle jest dobrze)

?
5 sie 20:30
Basia:
Prawie, ale nie do końca
AE jest dobrze
stąd:
| | 10√3 | | 30√3+10√3 | | 40√3 | |
AB = 10√3 + |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 sie 20:54
olka: DZIEKI WIELKIE! BEZ CIEBIE BYM TEGO NIJAK NIE ZROBILA
5 sie 22:18