Jak obliczyć s(x)?
julek: Dla pewnego pojazdu w określonych warunkach długość drogi hamowania s (w metrach) obliczamy ze
wzoru s(x)=0,01x2+0,3x, gdzie x jest prędkością w metrach na sekundę, z jaką poruszał się
pojazd w chwili rozpoczęcia hamowania.
Podaj prędkość, z jaką jechał pojazd, jeżeli długość drogi hamowania była równa 50 m.
19 lut 16:23
think: S(x) = 0,01x
2 + 0,3x
S(x) = 50
50 = 0,01x
2 + 0,3x
0,01x
2 + 0,3x − 50 = 0
Δ = 0,09 + 2 = 2,09
√Δ = 1,4456
x
1 = 57,28
x
2 < 0 więc odpada bo prędkość nie ma wartości ujemnej
| | m | | km | |
zatem auto poruszało się z prędkością 57,28[ |
| ] ≈ 206 [ |
| ] |
| | s | | h | |
19 lut 16:37
julek: dzieki
20 lut 11:25
Aga: Podaj prędkośc z jaką jechał pojazd jeśli długość drogi hamowania była równa 18
30 lis 10:01