Algebraiczne sprawdzanie punktów należących do paraboli
memelcia: Sprawdź algebraicznie, czy dane punkty należą do paraboli:
a) y=3x2−4x+5, A=(2,−6) , B=(−1,3)
jak to zrobić ?
5 sie 17:29
Basia:
Jeżeli punkt należy do wykresu funkcji to jego współrzędne spełniają wzór tej funkcji.
A(2,−6)
x=2 y=−6
−6 = 3*22−4*2+5
−6 = 3*4−8+5
−6 = 12−8+5
−6 = 9
sprzeczność
A nie należy do wykresu funkcji.
B sprawdź sama.
5 sie 17:33
memelcia: ah,juz wiem...wzór ogólny funkcji kwadratowej y=ax
2+bx+c

wielkie dzięki
5 sie 17:41