Funkcje logarytmiczne .... pomocy
Zaborczy Grześ: Wytłumaczy mi ktoś takie zadania?
Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest rosnąca ?
1. f(x)=log 2m x
2. f(x)=log 1−mx
3. f(x)=log m2x
Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest malejąca ?
1. f(x)=log m−2x
2. f(x)=log 4m2x
3. f(x)=log 1−m2x
19 lut 15:57
PW: Rosnąca jest funkcja logarytmiczna o podstawie większej od 1, a malejąca − o podstawie
należącej do przedziału (0,1).
19 lut 16:42
Zaborczy Grześ: No już trochę rozumiem, ale mam problem nadal z przykładem 2 z drugiego zadania.
Mógłby mi ktoś go rozwiązać dla przykładu a przynajmniej nakierować na rozwiązanie
19 lut 16:51
Aga1.: f(x)=log4m2x
f↘ gdy 0<4m2<1
4m2>0 i 4m2<1
m∊R\{0} i m∊(−1/2,1/2)
Odp. część wspólna tych rozwiązań.
19 lut 17:13