oblicz granice
Monika:
cos πx/2
lim (1−x)
x→1
19 lut 15:40
huehuehue: | | cosπ | | x | |
cosπx/2 to potega? i czy to wyglada tak |
| czy tak cosπ |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 15:56
Monika: tak jak w pierwszym tylko cos jest przed kreską dzielenia a za π jest jeszcze x
19 lut 15:59
Monika: Pomoże ktoś? bardzo proszę to bardzo ważne inaczej poprawka.
19 lut 16:19
huehuehue: wiec masz symbol nieoznaczony [0
0]
zapisz sobie to inaczej jako potega liczby e
limx−−>1 e
cosπx2ln(1−x)
czyli badasz teraz taka granice
limx−−>1 cos
πx2ln(1−x) tu masz symbol nieoznaczony [0*
∞]
| | ln(1−x) | | ∞ | |
limx−−>1 |
| masz [ |
| ] i teraz regula de'hospitala i powinno pojsc |
| | 1cosπx/2 | | ∞ | |
19 lut 16:20
Monika: jest problem bo ja zaraz ide do pracy nawet niemam czasu sama tego rozwiazac
19 lut 16:22
huehuehue: czyli rozumiem ze ja mam zrobic
ok tylko sobie sprawdz potem bo ja tez moge sie pomylic
| ln(1−x) | | ∞ | | −1 | | (cosπx2)2 | |
| =[ |
| ]H= |
| * |
| = |
| 1cosπx/2 | | ∞ | | 1−x | | π2sinπx2 | |
| | (cosπx2)2 | |
− |
| =[00]H= |
| | (1−x)π2sinπx2 | |
| πcosπx2sinπx2 | | 0 | |
| = |
| =0 |
| −π2sinπx2+(1−x)cosπ2*π2 | | −1 | |
czyli ostatecznie e
0=1
19 lut 17:10