nierówność na płaszczyżnie
Aneta: Zaznacz na płaszczyżnie OXY wszystkie punkty (x,y) których współrzędne spełniają nierówność
x + y + |x − y| =< 2
1.
x>=y
2x >= 2
2.
x<y
2y =< 2
i co teraz powinnam z tym zrobić? Jak to narysować?
19 lut 15:18
Aneta:
19 lut 19:00
qwerty: czyli tak jak Ci wyszło x≥1 i y≤2 i zaznaczasz te przedziały w układzie współrzędnych
19 lut 21:30
PW: x+y + |x−y| ≤ 2,
czyli dla x≥y
(1) 2x≤2,
a dla x<y
(2) 2y≤2.
No właśnie − jak to narysować? Trzeba to dobrze rozumieć, są to zbiory par (x,y) spełniających
pewne zależności:
(1') {(x,y): x,y∊R ∧ x≥y ∧ x≤1}
(2') {(x,y): x,y∊R ∧ x<y ∧ y≤1}.
Dla (1') rysujemy prostą y=x i mówimy: zapisany zbiór to wszystkie punkty, które leżą na tej
prostej lub pod tą prostą (półpłaszczyzna), ale ograniczony do tych par, które mają pierwszą
współrzędną mniejszą lub równą 1. Inaczej mówiąc: część wspólna dwóch półpłaszczyzn − tej
wyznaczonej przez prostą y=x i tej "w prawo od prostej x=1" (razem z tymi prostymi).
Zbiór zapisany w (2') podobnie − też jest częścią wspólną dwóch półpłaszczyzn, z tym że jedna
nad prostą y=x bez tej prostej, a druga leżąca poniżej prostej y=1, razem z tą prostą.
19 lut 21:39
Aneta: Dziękuje
20 lut 07:16
PW: Nie dziękuj, w (1') jest x≤1, więc źle napisałem : powinno być "w lewo od prostej x=1". Wczoraj
nie mogłem tego poprawić, bo strona zaczęła żyć własnym życiem. Mam nadzieję, że zauważyłaś
błąd. Powinienem sam narysować, ale rysowanie tutaj nieodmiennie mnie irytuje i unikam tego,
zastępując rysunki opisem − jak widać nie zawsze to się udaje.
20 lut 14:17
Aneta: tak właśnie mi się coś nie zgadzało, w każdym razie rysunek wyszedł zagadkowy ale mam nadzieję
ze zrobiłam go poprawnie
20 lut 15:16