mnozenie wyrazen wymiernych
;D: Wykonaj mnozenie odpowiedz podaj w najprostszej postaci;
19 lut 15:17
krystek: rozpisz x4−1=(x2+1)(x2−1)=(x2+1)(x+1)(x−1) a x3+x2=x2(x+1)
19 lut 15:19
19 lut 15:21
Dominik: nie
19 lut 15:28
;D: a jaki?
19 lut 15:28
krystek: Rozłóz na czynniki i skracaj!
19 lut 15:29
Dominik: dojdz do tego sam.

gdy rozpiszesz wyjsciowy ulamek to co otrzymujesz?
19 lut 15:30
;D: | x−1 | | x3+x2 | | x−1 | | x2(x+1) | |
| |
| |
| |
| |
| x+1 | | x4−1 | | x+1 | | x3(x−1) | |
19 lut 15:35
krystek: 
a gdzie znaki "="
19 lut 15:36
Dominik: x4 − 1 ≠ x3(x − 1), bo x3(x − 1) = x4 − x3
spojrz na post 15:19
19 lut 15:38
;D: po dwoch pierwszych ulamkach rowna sie , a w nastepnych jest mnozenie
19 lut 15:38
;D: to jak rozlozyc x4 − 1 zeby dalo sie skrocic
19 lut 15:40
krystek: Czytaj co masz wcześniej podane na "talerzu"
19 lut 15:41
19 lut 15:44
Dominik:
19 lut 15:48
;D:
19 lut 15:49
;D: 2+2=
19 lut 15:51
;D: | x2−16 | | 3−x | | (x−4)(x+4) | | −(x−3) | | x+4 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| x2−9 | | x−4 | | (x−3)(x+3) | | x−4 | | x+3 | |
19 lut 15:57
;D: czy to jest dobry wynik?
19 lut 15:57
Dominik: zgubiles minus na koncu
19 lut 15:59
Dominik: poza tym ok
19 lut 15:59
;D: ok
19 lut 16:00
;D: | x2−4 | | x4−9x2 | |
| * |
| |
| x3+3x2 | | x2+2x | |
19 lut 16:03
Dominik: jakies pomysly?
19 lut 16:03
;D: czy z tego wyjdzie taki wynik..
19 lut 16:04
Dominik:
19 lut 16:19
;D:
19 lut 17:28