prosze jeszcze raz o pomoc
magda: Jeden z bokow kwadratu zmniejszono o 3 cm,a drugi zwiekszonoo 8 cm, otrzymujacprostokat o polu
60 cm2. Jaka byla poczatkowa dlugosc boku kwadratu?
5 sie 15:39
Basia:
Oznaczmy bok kwadratu przez x.
Jak zapiszesz długości boków prostokąta przy pomocy x, skoro jeden zmniejszono o 3,
a drugi zwiększono o 8 ?
Podaj wynik
5 sie 15:45
tim: Witaj Basiu
5 sie 16:06
Basia: Witaj Tim ! Jak spędzasz wakacje ?
5 sie 16:14
Basia: No i co Magdo? Żadnej odpowiedzi nie będzie ?
5 sie 16:57
magda:

x−3 i x+8?
5 sie 17:30
Basia: Oczywiście. Prostokąt ma boki a=x−3 b=x+8
Zapisz teraz P=a*b = ?
i rozwiąż równanie P=60
5 sie 17:35
magda: P=a*b=?
P=(x−3)(x+8)= 60
P= x
2+8x−3x−24=60
P=x
2+5x−24=60/−60
P=x
2+5x−84
....
czy to o to mniej wiecej chodzi
7 sie 21:22
b.: tak jest

z tym że w ostatniej linijce powinno być
P−60 = x
2+5x−84 = 0
rozwiązujemy równanie kwadratowe, znajdujemy x (jeden z pierwiastków będzie ujemny. a jeden
dodatni...), wstawiamy do wzoru na P i już
7 sie 23:03
neo:
Należy zapisać tak:
P= x2 +5x −24 i P=60cm2 i x>0
to: x2 +5x −24 = 60 => x2 +5x −84=0 Δ= 361 √Δ= 19
x1= 7 , x2= − 12 −−− odrzucamy bo ujemne
Odp: bok kwadratu ma długość 7 cm
7 sie 23:24