donata17: Witam, pomożcie mi. Podaj współrzędne obrazu punktu P w symetrii względem osi OX :
a) P=(3, -7)
b) P=(4, -2+√3)
9 wrz 17:16
Kasia: a) P'=(3,7)
b) P'=(4,2-√3)
9 wrz 17:23
donata17: a napiszesz mi jak Ci to wyszło

? Chciałabym wiedzieć,proszę... dziękuję za rozwiązanie
Kasiu..
9 wrz 17:25
Kasia: narysuj sobie układ współrzędnych i zaznacz punkt z pd a)
jeśli masz znaleźć punkt symetryczny wzgl osi OX to tak jakbyś składała kartkę względem
osi x i tam gdzie się odbije ten punkt - najlepiej mieć kartkę w kratkę - tam jest punkt
symetryczny

najprościej tak mogę Ci wytłumaczyć na odległość

mam nadzieję,że coś
zrozumiałaś
9 wrz 17:28
donata17: pd a) zrozumiałam, a jak z b) jak jest (4,-2+√3)
9 wrz 17:39
Kasia: jeszcze inaczej...
zawsze jeśli szukasz punktu symetrycznego do danego,to zmienia się wartość drugiej
współrzędnej na przeciwną,a pierwsza pozostaje bez zmiany
9 wrz 17:39
Kasia: b) 4 zostaje bez zmiany,a -2+√3 jest w przyblizeniu równe -0,3,więc musisz kombinować ze
znakami i zmienić liczbę na 0,3
9 wrz 17:41
Dariusz: w b) Wystarczy skorzystac z : |a-b|=|b-a|
9 wrz 21:37