wykaż że liczba a jest podzielna przez 55555
Kora: Wykaż że liczba a=786−236 jest podzielna przez 5555 używając wzorów skróconego mnożenia
19 lut 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a6 − b6 = (a2−b2)(a2 + a*b + b2) = (a−b)(a+b)(a2 + a*b + b2) =
= (78−23)(78+23)(782 + 78*23 + 232) = 55*101*(782 + 78*23 + 232) =
= 5555*(782 + 78*23 + 232)
19 lut 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
w nawiasie powinno być (a4 + a2b2 + b4)
19 lut 14:53
Ja : (783−233)(783+233)= rozpisz dlaej i policz (78−23)(78+23)
19 lut 14:55
maturzysta: a=(782)3−(232)3=60843−5293=(6084−529)(.........)=5555(....) zatem jest podzielne
19 lut 14:56