Funkcja liniowa
Kipic: Mam problem ze zrozumieniem takiego zadania :
wyznacz wszystkie wartosci parametru p dla ktorych rownanie l2−xl+lx+3l = p ma dokladnie 2
rozwiazania
Prosze o wyjasnienie jak najlepiej takie zadanie robic czy przedzialami i czy gdy jest takie
zadanie to czy wsyztskie podstawiane p mialyby byc ponad osia x czy ponizej i czy musza miec
wspolne punkty

poniewaz jest to funkcja liniowa a nie kwadratowa to nie potrafie tego sobie
wyobrazic i zrozumiec:(
19 lut 14:36
19 lut 14:37
krystek: rozpisz I2−xI+Ix+3I rozpisz przedziałami , zrób wykres
następnie prostą y=p i zobacz dla jakich p przecina wykres w dwóch punktach
19 lut 14:38
Kipic: czyli tak jakby te 2 punkty nie musza byc na osi x zeby byly 2 rozwiazania ?
19 lut 14:40
Dominik: nie. rozwiazaniami rownania |2 − x| + |x + 3| = p sa de facto punkty przeciec. mozna to zapisac
jako uklad rownan
| ⎧ | y = |2 − x| + |x + 3| | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | y = p | |
19 lut 14:42
Kipic: no tak teraz sie wyjasnilo dla rownania a np dla takiego zadania z nierownoscia :
Znajdz te wartosci parametru k dla ktorych zbiorem rozwiazan nierownosci kx + 9 > 2(x+k) jest
przedzil (−∞;3)

?
to teraz chyba juz nie mozna robic jako uklad rownan ? i czy takie zadanie robi sie podobnie
jak to 1

19 lut 14:47
Ja :

dla p∊(0,
∞)
19 lut 14:50
xyy:
raczej p∊(5;∞)
19 lut 14:59
Dominik: kx + 9 > 2(x + k)
kx + 9 > 2x + 2k
kx − 2x > 2k − 9
x(k − 2) > 2k − 9
dla k − 2 > 0
sprzeczne, bo szukamy x < 3, a tutaj niezaleznie od parametru k rozwiazaniem nierownosci beda
| | 2k − 9 | |
liczby od |
| do ∞ |
| | k − 2 | |
dla k − 2 < 0
2k − 9 = 3k − 6
k = −3
dla k − 2 = 0 nierownosc jest spelniona dla kazdego x, czyli odpada
odp: k = −3
19 lut 15:01
Kipic: kurde ciezko zajarzyc
19 lut 15:08
Kipic: dzieki za pomoc musze to przestudiowac moze jakos trafi do lepetyny
19 lut 15:09