funkcja wymierna
herkules : mam problem z funkcją wymierną jak mam narysować coś takiego
3x−5x−2
wychodzi mi coś takiego
2x−3x−2−1
ale co dalej
19 lut 14:30
krystek: | 3(x−2)+1 | | 3(x−2) | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| =3+ |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
19 lut 14:33
Aga1.: | 3x−5 | | 3(x−2)+1 | | 3(x−2) | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| +3 |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
A teraz już wiesz?
Możesz zwyczajnie podzielić licznik i mianownik i tyle samo wyjdzie.
19 lut 14:35
herkules : dobra dzięki a jeszcze jedno jak narysować to
| | ⎧ | 3x−5x−2 dla x<2 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 4x dla x≥2 | |
19 lut 14:44
Dominik: dla x < 2 rysujesz pierwsza funkcje, a dla x ≥ 2 druga...
19 lut 14:45