gf
rcosω: Mam obliczyć i zapisać w postaci algebraicznej liczbę (−2i + 2)44
dochodzę do postaci (−2i + 2)44 = (2√2)44(cos 77π + isin 77π) i jak to teraz na postać
a+bi zamienić?
19 lut 14:25
rcosω: oraz taką granicę [lim x−>0 pomijam]
lim x−> 0 tgx(x) = etgx lnx = etg 0 ln 0 = einf = inf?
19 lut 14:30
huehuehue: limx→0 tgx(x)=lim x→0 exlntgx
limx→0 xlntgx=...
19 lut 14:35
Trivial:
77π = 38*2π + π ← z tego już łatwo obliczyć sinusa, albo cosinusa.
Inny sposób:
(−2i+2)44 = ((−2i+2)2)22 = (−4+4 −8i)22 = 822*i22 = 23*22*i2 = −266
19 lut 14:39
rcosω: tan 0 −> 0, ln 0 −> inf więc mam [0 * inf] w wykładniku i nie wiem co dalej
19 lut 14:41
19 lut 14:44