równanie prostej prostopadłej do prostej
nilk: zad 1 napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=2x−1 i przechodzącej przez punkt
P=(3;1) sporządź rysunek
zad 2.określ monotoniczność funkcji f(x)=(1−
√3)x +2 w zależności od parametru m.
zad 3 sporządź wykres funkcji
| | ⎧ | 2x−2 gdy x≥1 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3 gdy x<0 | |
19 lut 14:23
m: 1. proste sa do siebie prostopadle gdy a
1 ( wspolczynnik a pierwszej prostej ) *a
2=−1
czyli
2*a
2=−1
| | 1 | |
teraz brakuje nam wspolczynnika b bo mamy y=− |
| x + b |
| | 2 | |
podstawiamy ten punkt P
wyliczamy b
−3+b=2
b=5
| | 1 | |
wzor prostej to y=− |
| x+5 |
| | 2 | |
19 lut 14:28
krystek: zad 2) nie masz parametru
19 lut 14:30
krystek: Zad 3 zapisz poprawnie
19 lut 14:31
nilk: zad 3 sporządź wykres funkcji
| | ⎧ | 2x−2 gdy x≥1 | |
| f |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3 gdy x<1 | |
a następnie wykres funkcji h(x)=−f(x)
19 lut 14:35
nilk: zad 2 nie mam parametru i jak wyjsc?
19 lut 14:42
19 lut 14:55
Ja : zad 2) możesz podać ,że f jest malejąca poniewaz a=1−√3<0
19 lut 14:57
krystek:
19 lut 14:57
nilk: prosze napisz zadanie bo nie umiem, pomoz mnie...
19 lut 15:31
krystek: Ale w czym , prosze napisz.
19 lut 15:34
nilk: Proszę napisz: określ monotoniczność funkcji f(x)=(1−√3)x +2 w zależności od parametru m.
19 lut 15:44
nilk: tylko praca semster
19 lut 15:45
nilk: Tak. Mam psobe Ciebie, i pisz mnie zadanie dokladnie...
19 lut 15:47
krystek: jeszcze raz NIE MA PARAMETRU "m" źle przepisałeś.
Możesz tylko określić ,że jest malejąca ,Wczesniej Tobie napisałam
19 lut 15:48
nilk: Poważnie Pan dał mnie karta z prac kontrolnych i bylam dziwna i ci napisałam o tym dokładnie..
19 lut 15:49
nilk: Dziękuję bardzo, i jeszcze dam zadanie
19 lut 15:58
nilk: Zad.2. Sporządź wykres funkcji
| | ⎧ | 2x−2 gdy x≥1 | |
| f |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3 gdy x<1 | |
a następnie wykres funkcji h(x)= −f(x)
19 lut 16:01
nilk: prosze napisz..... jest ostatni z jednym pytaniem..
19 lut 16:06
nilk: haloooooooooooo
19 lut 16:17
19 lut 16:37
nilk: POMOZ MI
19 lut 17:13
nilk: POMÓŻCIE MI
19 lut 17:21
nilk: Pomozcie Mi
22 lut 11:19