prosze o pomoc
magda:
Rozwiaz nierownosc
| (x + 1)(x −1) | | 2x+1 | |
| ≤1 − |
| |
| 2 | | 3 | |
5 sie 15:36
Basia:
Najpierw pomnóż tę nierówność obustronnie przez 6. Pozbędziesz się w ten sposób mianowników.
Podaj wynik. Potem podpowiem co dalej.
5 sie 15:43
magda: | | (x+1)(x−1) | | 2x+1 | |
6* |
| ≤6*1−6* |
|
|
| | 2 | | 3 | |
3*(x+1)(x−1)≤ 6− 2*2x+1
5 sie 17:26
Basia: Dobrze.
Teraz zastosuj wzór (a+b)(a−b)=a2−b2 (po lewej stronie) i wykonaj mnożenie (pozbądź się
nawiasów). Po prawej też wykonaj mnożenie i redukcję wyrazów podobnych. Potem wszystko na lewą
stroną, redukcja wyrazów podobnych i dostaniesz nierówność kwadratową. Δ, pierwiastki, wykres
i odczytanie z wykresu zbioru rozwiązań.
5 sie 17:30
Basia: Poprawka:
3(x+1)(x−1)≤6−2(2x+1)
5 sie 17:41
magda: 3*x
2−1
2 ≤ 6−4x+1
3*x
2−1
2 ≤ 7−4x
3x
2−1 ≤7−4x /−7; +4x
3x
2+4x−8≤ 0
a=3 b=4 c=−8
Δ=b
2−4ac
Δ=16−4*3*(−8)
Δ16+96
Δ=112
√112=

5 sie 17:50
magda: cos mi chyba nie wyszlo tylko nie wiem co...
5 sie 17:53
Basia: No właśnie nie. Masz tam drobny błąd.
Po wymnożeniu przez 6 powinno być:
3(x+1)(x−1) ≤ 6 − 2(2x+1)
potem oczywiście tak jak liczyłaś; Δ będzie przyjazna. 100.
5 sie 17:54
magda: 3(x+1)(x−1) ≤ 6− 2(2x+1)
3(x2−1)≤ 6−4x−2
3x2−3≤ 4−4x / −4; + 4x
3x2+4x−7≤0
a=3 b=4 c=−7
Δ=b2−4ac
Δ= 42−4*3*(−7)
Δ=16+84
Δ=100
ok wyszło i co teraz?
5 sie 18:26
Eta:
Wyznacz x1 i x2
i zaznacz na osi:
+++ +++
−−−−−−−−x1−−−−−−−−x2−−−−−−−>x
− − − −
5 sie 18:29
Eta:
wybierz jako rozwiązanie wartości ≤ 0
odp: x€<x1, x2> ( porzadkujac x1, x2)
powinno Ci wyjść x1= −73
x2= 1
5 sie 18:32
5 sie 18:44
Eta:
niepotrzebnie liczysz współrzędne wierzchołka
masz rozwiazać nierówność; zatem zaznaczasz miejsca zerowe na osi OX
tak jak Ci podałam i szkic paraboli ramionami do góry
zatem
Odp:
x€<−213, 1>
i to wszystko
5 sie 18:50