Zbiór wartości funkcji
Rlo: | | √2 | |
Funkcja f dana jest wzorem f(x)=( |
| )x2−2x+2 i określona jest w zbiorze D= <0,4>. |
| | 2 | |
Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
Prosiłbym nie o rozwiązanie ale o jakieś wskazówki które by mnie nakierowaly... od czego mam
zacząć? Z tego równania Δ<0 i w sumie tyle wywnioskowałem.
19 lut 14:06
Dominik: x2 − 2x + 2 to wykladnik potegi, tak?
19 lut 14:06
Rlo: Tak, ciężko było to inaczej zapisać.
19 lut 14:10
Dominik: policz f(x) dla krancowych wartosci dziedziny oraz dla x
w. udziel odp.
19 lut 14:10
krystek: | | √2 | |
f(x)=2−12(x2−2x+2) ponieważ |
| =212−1 |
| | 2 | |
19 lut 14:16
Rlo:

Ok, czyli to wygląda teraz jakoś tak:
f(0)=1
f(4)=
132
czy się mylę?
19 lut 14:29
Dominik:
policz jeszcze f(x) dla minimalnej wartosci wykladnika (sprawdz czy w ogole zawiera sie on w
dziedzinie)
19 lut 14:33