ciag
Magda: Dany jest ciąg an=(−1)n+1*(2n−1)
a)uzasadnij,że an nie jest ciągiem arytmetycznym.
19 lut 14:00
Dominik: powtorka z teorii: kiedy ciag mozna nazwac ciagiem arytmetycznym?
19 lut 14:02
krystek: an+1−an=(−1)n+1+1*[2(n+1)−1]−[(−1)n+1(2n−1)]= ... nie jest równe r(stałej)
19 lut 14:03
Janek191:
a1 = (−1)2 *(2*1 − 1) = 1 *1 = 1
a2 = (−1)3 *(2*2 −1) = − 1*3 = − 3
a3 = (−1)4 *( 2*3 − 1) = 1*5 = 5
wiec
a2 − a1 = − 3 − 1 = − 4 oraz a3 − a2 = 5 − (−3) = 8
i dlatego ciąg (an) nie jest arytmetyczny.
19 lut 15:21
krystek: Ale nalezy wykazać !
19 lut 15:27
Magda: b)oblicz sume stu jeden początkowych wyrazów ciągu an
19 lut 16:53
Magda:
19 lut 17:26
Dominik: a ciag an wyrazony jest jakim wzorem?
19 lut 17:27
Janek191:
a1 = 1
a2 = − 3
a3 = 5
a4 = (−1)5 *(2*4 − 1) = − 1*7 = − 7
a5 = (−1)6*(2*5 − 1) = 1*9 = 9
a6 = (−1)7 *( 2*6 − 1) = − 1*11 = − 11
czyli ciąg ( an) ma wyrazy dodatnie o numerach nieparzystych
i wyrazy ujemne o numerach parzystych.
Niech
b1 = a1, b2 = a3 , b3 = a5 . ....
oraz
c1 = a2, c2 = a4, c3 = a6, ...
Ciąg ( bn) jest c. arytmetycznym o różnicy r = 4
i ciąg ( cn ) jest c. arytmetycznym o różnicy r = − 4
zatem
S101 = Sb51 + Sc50
b1 = 1 oraz r = 4
b51 = a101 = ( −1)102* ( 2*101 − 1) = 1*201 = 201
więc
Sb51 = 0,5 *( b1 + b51) *51= 0,5 *( 1 + 201)*51 = `101*51 = 5151
c1 = a2 = − 3 oraz r = − 4
c50 = a100 = ( −1)101 *( 2*100 − 1) = − 1*199 = − 199
więc
Sc50 = 0,5 *( c1 + c50 ) *50 = 25*( − 3 − 199) = 25*( − 202) = − 5050
zatem
S101 = 5151 − 5050 = 101
==========================
Łatwo wykazać, że ciąg ( bn) i ciąg ( cn ) są ciągami arytmetycznymi.
19 lut 17:33
Janek191:
b)
a1 = 1
a2 = − 3
a3 = 5
a4 = (−1)5 *(2*4 − 1) = − 1*7 = − 7
a5 = (−1)6*(2*5 − 1) = 1*9 = 9
a6 = (−1)7 *( 2*6 − 1) = − 1*11 = − 11
czyli ciąg ( an) ma wyrazy dodatnie o numerach nieparzystych
i wyrazy ujemne o numerach parzystych.
Niech
b1 = a1, b2 = a3 , b3 = a5 . ....
oraz
c1 = a2, c2 = a4, c3 = a6, ...
Ciąg ( bn) jest c. arytmetycznym o różnicy r = 4
i ciąg ( cn ) jest c. arytmetycznym o różnicy r = − 4
zatem
S101 = Sb51 + Sc50
b1 = 1 oraz r = 4
b51 = a101 = ( −1)102* ( 2*101 − 1) = 1*201 = 201
więc
Sb51 = 0,5 *( b1 + b51) *51= 0,5 *( 1 + 201)*51 = `101*51 = 5151
c1 = a2 = − 3 oraz r = − 4
c50 = a100 = ( −1)101 *( 2*100 − 1) = − 1*199 = − 199
więc
Sc50 = 0,5 *( c1 + c50 ) *50 = 25*( − 3 − 199) = 25*( − 202) = − 5050
zatem
S101 = 5151 − 5050 = 101
==========================
Łatwo wykazać, że ciąg ( bn) i ciąg ( cn ) są ciągami arytmetycznymi.
19 lut 17:34
Janek191:
Dowód, że ciąg ( bn) jest arytmetyczny :
Wyrazy ciągu bn to nieparzyste wyrazy ciągu an
zatem
n = 2k − 1 i n+ 1 = 2*(k + 1) − 1 = 2k + 2 − 1 = 2k + 1
więc
bn = b2k − 1 = (−1)2k − 1 + 1 * ( 2*( 2k − 1) − 1) = 4k − 3
bn+1 = b2k +1 = ( −1){2k + 1 + 1) * ( 2*(2k + 1) − 1) = 4k + 1
więc
bn + 1 − bn = ( 4k + 1) − ( 4k − 3) = 4
zatem ( bn) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r = 4.
19 lut 17:48