funkcje liniowe
lena: czy trójkąt, którego wierzchołkami są punkty A, B i C, jest trójkątem prostokątnym?
A = (−2, 2), B = (−6, 2) i C = (−6, −1)
19 lut 13:57
krystek:
19 lut 14:00
lena: ale jak to wykazać bez rysunku?
19 lut 14:23
krystek: Prosta AB y=2 Prosta AC x=−6 a sa to proste prostopadłe ( zaznacz poprawnie p C − ja źle
zaznaczyłam)
19 lut 14:29
Janek191:
A = ( −2;2), B = ( − 6 ; 2), C = ( − 6; − 1)
zatem
I AB I2 = ( − 6 − (−2))2 + ( 2 − 2)2 = ( −4)2 + 0 = 16
I BC I2 = ( − 6 − (−6))2 + (− 1 − 2)2 = 0 + (−3)2 = 9
I AC I2 = ( − 6 − (−2))2 + ( − 1 − 2)2 = (−4)2 + ( −3)2 = 16 + 9 = 25
Ponieważ
I AB I2 + I BC I2 = 16 + 9 = 25 = I AC I2
więc
Δ ABC jest prostokątny.
=====================
19 lut 15:15