logarytmy
endżi: Mógłby ktoś pomóc?
oblicz:
1. log
2√8
2. log
2 3√4
5. log
√2 1024
19 lut 13:55
krystek: definicja logba=c ⇔bc=a
log2√8=c ⇔2c=√8 ⇒2c=232 ⇒c=..
Pozostałe wykonaj
19 lut 13:57
endżi: jednak nie łapię
19 lut 14:09
19 lut 14:18
endżi: | | 1 | | 3 | | 3 | |
log2√8=log2(23)/div> |
| =log22/div> |
| = |
| tak? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lut 14:33
endżi: kurczę, źle się wysłało
19 lut 14:33
krystek: tak
19 lut 14:34
19 lut 14:34
endżi: 
dziękuję, spróbuję resztę, może się uda
19 lut 14:35
krystek: Powodzenia


!
19 lut 14:36
endżi: 5. 20
Czy tak? z góry przepraszam za zawracanie głowy
19 lut 14:41
Ja : 5. mi sie nie zgadza zapisz
19 lut 14:44
Ja : √2x=1024
19 lut 14:45
Dominik: 5 sie zgadza
√2x = 1024
2
12x = 2
10
x = 20
19 lut 14:48
endżi: 210=1024
√2*√2=2 więc myślałam, że to wystarczy
mnożyłam na kartce, może źle wyszło, jest taka opcja
√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2* √2*
√2*√2*√2*√2*√2=
=2*2*2*2*2*2*2*2*2*2=1024
19 lut 14:48
endżi: ale macie fajne sposoby, a ja się tak męczę xD
dzięki
19 lut 14:49