Zadania z LUBELSKIEJ PRÓBY PRZED MATURĄ
kr765: Prosił bym o rozwiązanie, bo niezbyt wiem jak je rozwiązać.
zad. 1 Wyrażenie sin2α−1sinα dla kąta ostrego α jest równe. Odpowiedz to −ctgαcosα
zad .2 Liczbą odwrotną do liczby 12−√2−12+√2 jest liczba. Odp : √22
zad. 3 Wykresy funkcji liniowych y= −2x +412i y=(m−2)x +m są prostymi prostopadłymi dla.
odp: m=2,5
zad. 4 Wyrażenie |x|+|x−2|−|x+1| dla x ∊ <0,1> jest równe. odp: −x+1
zad. 5 Punkty B=(−1;2) i D=(−4;4) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Promień
okręgu opisanego na tym prostokącie jest równy. odp: 12√13
19 lut 13:47
krystek: Zacznij , Ty masz zdawać maturę a nie my.
19 lut 13:54
maturzysta: 1.
| −(1−sin2α) | | −cos2α | |
| = |
| =−ctgαcosα |
| sinα | | sinα | |
19 lut 13:54
Dominik: | | sin2x − 1 | | −(1 − sin2x) | | −cos2x | | cosx | |
1. |
| = |
| = |
| = − |
| * cosx = |
| | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | |
−ctgxcosx
ciekawa proba przed matura, jesli w odpowiedziach jest ctg, ktorego w programie nauczania szkol
srednich nie ma.
| | 1 | |
2. dodaj ulamki, liczba odwrotna do a to |
| , dasz sobie rade. |
| | a | |
3. y = a
1x + b
y = a
2x + c
proste sa prostopadle gdy a
1a
2 = −1
| | ⎧ | x dla x ≥ 0 | |
| 4. |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x dla x < 0 | |
| | ⎧ | x − 2 dla x ≥ 2 | |
| |x − 2| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x + 2 dla x < 2 | |
| | ⎧ | x + 1 dla x ≥ −1 | |
| |x + 1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x − 1 dla x < −1 | |
x − x + 2 − x − 1 = − x + 1
| | |BD| | |
5. oblicz dlugosc odcinka BD. R = |
| |
| | 2 | |
19 lut 14:01