co należy zrobić na początek z nawiasem
marcinorijo: Rozwiąż równanie macierzowe: A ( x−2B ) = 3A
gdzie A= 4 −2 i B= −1 1
11 6 1,5 0,5
19 lut 13:34
think: A(X − 2B) = 3A
AX − 2AB = 3A
AX = 2AB + 3A
AX = A(2B + 3)
X = 2B + 3
| 1 5|
X =
| 6 4|
19 lut 13:44
marcinorijo: wielkie dzięki, gdy teraz na to patrze wydaje się banalnie proste

dzięki za pomoc
19 lut 14:10
Trivial:
Błąd jest (zamiast 3 powinno być 3
I). Poza tym nie musimy wymnażać tego nawiasu na
początku
A(X − 2B) = 3A / A
−1 *
A
−1A(X − 2B) = 3 A
−1A
X − 2B = 3
I
X = 2B + 3
I
19 lut 14:30
think: hmm ale 3 w wyrażeniu 3A to stała, zatem 3A = A*3 zresztą z podaną przez Ciebie macierzą X nie
wychodzi.
19 lut 16:23