matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z reguły proste ale prosiłbym o dokładne rozpisanie, z góry dzięki ;)
marcinorijo:
4n+3
oblicz lim (
)
−
2n
4n−7
19 lut 13:29
huehuehue:
4n+3
4n+3−10+10
lim n→
∞
(
)
−2n
=(
)
−2n
=
4n−7
4n−7
10
1
=[(1+
)
4n−7
]
−2n
4n−7
=(e
10
)
−1/2
=
4n−7
e
5
19 lut 13:55
marcinorijo:
skąd wzięło się −10+10 w liczniku?
19 lut 14:10
huehuehue:
przylecialo z kosmosu
dodalem "zero" co nie zmienia postaci pierwotnej a dzieki temu moge
1
zastosowac wzor na liczbe eulera lim n→
∞
(1+
)
n
=e
n
19 lut 14:17