Pochodne
Kris: Oblicz podane pochodne
a) f ``(1/2) dla f(x) = 4x2 ln(2x)
Bardzo bym prosił krok po kroczku bo nie wiem czy dobrze robię. Najpierw liczę pochodną z f(x)
a potem nie wiem co zrobić.
19 lut 13:04
huehuehue: f(x)=4x
2ln(2x)
| | 8x2 | |
f'(x)=8xln(2x)+ |
| =8xln(2x) + 4x |
| | 2x | |
| | 16x | |
f''(x)=8ln(2x)+ |
| +4=8ln(2x)+12 |
| | 2x | |
f''(1/2)=8(ln2*1/2)+12=12
o to Ci chodzilo ?
19 lut 13:15
krystek: Zapisz sprawdze .Masz liczyć ,ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji pamiętaj,że
(ln2x)'=(ln2x)'*(2x)'
19 lut 13:16
Kris: Ojj to chyba coś źle policzyłem bo wyszło mi 6
19 lut 13:27
Kris: f `(x) = (4x2)` * ln(2x) + 4x2 * (ln(2x))`
= 8x ln(2x) + 4x2 * 1/2x * 2
= 8x ln(2x) + 8x2/2x
= 8x ln(2x) + 4x
= 12x ln(2x)
(I teraz jak przepisuję to chyba znalazłem błąd. Nie mogę tutaj dodać tego 4x do 8x)
f `` (1/2) =(12 * 1/2) ln(2*1/2)
= (6 ln1)`
= 6 * 1
= 6
19 lut 13:37
huehuehue: ale ty policzyles 1 pochodna a w zadaniu masz f '' (1/2)
a tak btw to ln(1)=0
19 lut 13:41
Kris: Ahh już widzę. Pokrochmaliłem trochę. Czyli liczę pochodną 2 stopnia z f(x) a potem podstawiam
1/2. Teraz już kumam, dzięki wielkie.
19 lut 13:50