| α | 3 | |||
mam takie zadanie: Oblicz cos | jesli cosα= | i α∊(π;2π) | ||
| 2 | 5 |
| α | 2√5 | |||
no i wiem ze to jest III i IV ćwiartka i wyszło mi że cos | = | lub | ||
| 2 | 5 |
| α | 2√5 | |||
cos | =− | |||
| 2 | 5 |

?
| α | ||
Jeśli kąt α jest kątem IV ćwiartki, to kąt | jest kątem II ćwiartki, więc cosinus kąta | |
| 2 |
| α | ||
jest ujemny | ||
| 2 |
| 3 | 3 | |||
jesli cosα = | > 0 i a∊(π, 2π) to smialo mozemy zawezyc do α∊( | π, 2π) | ||
| 5 | 2 |
| α | 3 | |||
zatem | ∊( | π, π) ⇒ cosα < 0 | ||
| 2 | 4 |