tożsamości trygonometryczne
Michał: Witam.
Mam takie zadanie
Wykaż że wyrażenie −cos2xsinxcosx = tg x + 1tg x nie jest tożsamością.
Przekształciłem lewą strone do postaci tg x − 1tg x
więc mając tg x − 1tg x = tg x + 1tg x moge powiedzieć że to nie jest tożsamość czy
potrzeba jeszcze podstawić jakiś x aby to potwierdzić?
19 lut 11:48
irena_1:
| | 1 | | 1 | |
Jeśli byłoby tgx− |
| =tgx+ |
| , to musiałoby być |
| | tgx | | tgx | |
co jest niemożliwe (ułamek jest równy zero tylko, jeśli licznik jest równy zero)
19 lut 12:55