najmniejsza liczba 2 cyfrowa, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 3
Kora: najmniejsza liczba 2 cyfrowa, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 3
jak to policzyć?
Proszę o pomoc
19 lut 11:47
Kora: i największą też każą policzyć
19 lut 11:49
Dominik: najmniejsza liczba 2 cyfrowa to 10. przy dzieleniu przez 7 daje reszty 3. akurat pasuje.

najwieksza liczba 2 cyfrowa to 99. daje reszty 1.
98 daje reszty 0
97 reszty 6
96 reszty 5... itd
19 lut 11:52
pigor: ... oczywiście liczba 10, bo nie dość, że jest najmniejszą
dwucyfrową, to także tą, że
107=1
37=1+
37 /*7 ⇔
10=1*7+3, czyli spełnia warunek zadania .
19 lut 11:55
pigor: ..., a największa spełniająca warunki zadania , to 94,
bo
947= 13
37= 13+
37 / * 7 ⇒
94= 13*7+3 − szukana
liczba .
19 lut 12:06
Kora: no tak xd tylko chodzi o sposób xd czy jakis jest bo na malych liczbach to łatwo policzyć
na większych już gorzej ale wykonalne
dzięki
19 lut 12:15
Dominik: najmniejsza liczbe zawsze mozesz bez problemu wyznaczyc. tutaj wiemy, ze bylo to 10.
zatem a
1 = 10
liczby dajace 3 reszty przy dzieleniu przez 7 powtarzaja sie co 7, wiec r = 7.
a
n = a
1 + (n − 1)r
a
n = 10 + (n − 1)7 = 10 + 7n − 7 = 7n + 3
interesuje nas najwieksza liczba dwucyfrowa, czyli a
n < 100
7n + 3 < 100
7n < 97
najwieksza liczba z tego zbioru jest 13
a
13 = 7 * 13 + 3 = 91 + 3 = 94 − szukana liczba
chyba latwiej bylo analizowac po kolei liczby od 99 w dol.
19 lut 12:26
malwina: najmniejsza lidzba dwucyfrowa to jedenascie czy dziesięc
4 wrz 14:32
malwina:

ale ja hodze dopiero do kl 3
4 wrz 14:34
5-latek: Gimnazjum ?
Zobacz na post pigora z godz 11.55
4 wrz 14:42