Zadanie 32 (5 pkt)
postrzal: Dane są punkty A ( 0, −8
13) i B (0, 2
13). Wyznacz na prostej k: y=3x+13 punkt C,
tak aby |AC|=|BC|. Dla wyznaczonego punktu C:
a) wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny,
b) wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie ABC.
Bardzo proszę o pełne rozwiązanie zadanie, krok po kroku. Z góry dzięki
krystek: C=(x,y)⇒ C(x,3x+13) I teraz IACI=IBCI
a) Wykazać musisz ,że prosta AC lub BC jest prostopadła do boku AB (zrób wykres i zaznacz
będzie łatwiej)
| | 1 | |
b) środek przeciwprostokątnej będzie środkiem okręgu ,a |
| Przeciwprostokątnej=r okregu |
| | 2 | |