Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Średnia ta wzrośnie do
kamcia: Proszę o wytłumaczenie bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi ,zad. z działu średnie
Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Średnia ta wzrośnie do 24 lat, jeśli
doliczy się wiek przewodnika. Ile lat ma przewodnik?
19 lut 10:52
hasz: nie wiem czy na dobrej zasadzie to rozwiązałam, ale może :
(a+b..+w) : 21 = 23 ⇔ (a+b..+x) : 22 = 24
(a+b..+w) = 23 * 21 ⇔ (a+b..+x) = 24 * 22
(a+b..+w) = 483 ⇔ (a+b..+x) = 528
zatem bez przewodnika suma wieku osób wynosi 483, dodając wiek przewodnika wyjdzie 528.
więc musisz odjąć jedo od drugiego i ci wyjdzie 45
19 lut 12:21
pigor: ,..., czyli z określenia średniej arytmetycznej (tak np. liczysz sobie średnią ocenę):
masz równanie :
21*23 + x = (21+1)*24 ⇔ x= 22*24 − 21*23 ⇔
x=45 lat ma
przewodnik . ...
19 lut 12:32
hasz: pigor to lepiej napisał

ale cieszę się, że też im dobrze wyszło
19 lut 13:12
pigor: ... no właśnie ty
hasz świetnie sobie wytłumaczyłeś
(poradziłeś), gratuluję, a ja tylko "ładniej" i krócej to zapisałem . ...
19 lut 13:19
hasz: dzięki

ale dal jasności to wytłumaczyłAm sobie
19 lut 13:44
kamcia: dzięki wielkie wszystkim
19 lut 18:08