dziedzina funkcji
piotrek: Obliczyc dziedzinę
| | [√x−3]2 | |
f(x) = |
| |
| | √x*(x−4)*(x−3) | |
czy licząc dziedzinę mogę skrocic licznik z mianownikiem?
tzn.
| | [√x−3]2 | | (x−3) | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| ? |
| | √x*(x−4)*(x−3) | | √x*(x−4)*(x−3) | | √x*(x−4) | |
wtedy D
f = R \ {0,4}
?
jesli tak to nie do konca to rozumiem, bo przeciez gdybym chcial rozpatrywać funkcję
| | (x−3) | |
|
| to nie mogę wstawić za x=3. dlatego skracanie (x−3) w przypadku,gdy |
| | √x*(x−4)*(x−3) | |
x=3 to tak jakby dzielić przez 0
19 lut 10:52
xyy:
Nie, nie można skracać
19 lut 11:15
piotrek: To dlaczego wolframalpha skraca i podaje dziedzinę Df = R \ {0,4} ?
19 lut 11:28
xyy:
Jesteś pewien, że podaje dziedzinę
19 lut 11:32
pigor: ... dziedzina u ciebie to
x>3 i x≠4 , czyli
D=(3;4)U(4;+∞) . ...

i przy takie dopiero dziedzinie możesz śmiało skrócić przez x−3 i tyle
19 lut 11:47
piotrek: chyba masz racje,kiedy da się dopisek domain to wtedy jest ok
podobnie gdy się wpisze x/x
ale teraz kolejnej rzeczy nie rozumiem − wolfram zwraca dziedzinę {xE R: 3<x<4 or x>4}
x musi byc wiekszy od 3 bo to wynika z pierwiastka w liczniku,ale czemu na wykresie tego nie
widać?
czemu wykres sobie płynnie idzie dla x<3 ? czemu np. wywala x=2 z dziedziny,a na wylresie
widać,ze w tym punkcie funkcja ma określoną wartość?
zobacz
http://i.imgur.com/pxym0oK.png
19 lut 11:53
Dominik: niepierwszy i nieostatni raz jak wolfram wypluwa glupote.
19 lut 11:54
piotrek: @pigor, masz rację,jest tak jak mowisz

ale teraz wytlumacz mi jak to jest z tym wykresem.
zawsze wydawało mi się,ze gdy z dziedziny wywalamy te punkty,w ktorych funkcja ma nieokreśloną
wartosc
a nie,ze wywalimy np. x=2,a potem liczymy f(2) =
√(−1)2/(
√2*(−2)*(−1)) = −1/(
√2*2) =
−0,7
19 lut 12:00
piotrek: Dominik, to nie jest glupota.
Trochę mnie to dziwi, jak to jest,ze pod pierwiastkiem nie moze stac liczba ujemna (w
dziedzinie liczb rzeczywistych),ale gdy mamy ujemną liczbę pod pierwiastkiem podniesioną do
kwadratu to juz jest ok?
√−22 = −2 ?
19 lut 12:05
pigor: ... o.k. jest wtedy gdy np. masz
√(x−3)2 , bo
√(x−3)2= |x−3| i D=R jeśli oczywiście ten pierwiastek nie jest w mianowniku , ale już
jak masz tak jak u ciebie (nawias poza pierwiastkiem i do kwadratu), czyli : (
√x−3)
2 w
liczniku i x−3 w mianowniku , to (
√x−3)
2= x−3 i x−3 ≥0, czyli D= <3;+
∞), ale gdy chcesz
skracać , to "wyrzucasz" z D liczbę x=3, aby nie skracać (dzielić) wtedy przez x−3=0

.
...
19 lut 12:19
pigor: ..., a co do
√4, to
√4=
√22=2, zaś
√−2)2= |−2|=2 , natomiast
twój
√−22= (
√−2)
2 (kwadrat poza pierwiastkiem) w zbiorze R nie ma sensu,
bo
z definicji :
√a=b ⇔ b
2=a i a≥0 i b≥0 ... uffff i tyle . ...
19 lut 12:25
piotrek: Dzieki za checi,ale ja wiem to wszystko o czym teraz napisałeś (mature juz mam dawno za soba)
Nie rozumiem czemu wykres funkcji z wolframalpha nie pokrywa się z dziedziną. Spojrz na ten
obrazek,ktory zamiescilem kilka wiadomosci wyzej
piszesz "twoj √−22 nie ma sensu"
Oczywiscie się z tym zgadzam. I wlasnie w tym problem,bo dla wolframa √−22 = −2
Wykres jest podpisany "Real−valued plot",a mimo to wolfram liczy takie kwiatki jak √−22
19 lut 13:34
maturzysta: wolfram często "fajnie liczy", kiedyś wpisałem 5kg razy 5kg i wynik dostałem w kilogramach
kwadratowych.
19 lut 13:44
xyy:
i tutaj akurat dobrze kg*kg=kg2
19 lut 13:57
maturzysta: jeżeli chodzi o kilogramy to chyba nie bardzo, czym jest według Ciebie kilogram kwadratowy?
bo np. m
2 to wiadomo, ale kg
2 pierwsze słysze
19 lut 13:59