równoległobok
*: Proszę o pomoc nie wiem jak zabrać się za to zadanie.

Jedna z przekątnych równoległoboku ma długość 6 i tworzy z bokami kąty o miarach 30 i 105
Oblicz pole rownoległoboku.
19 lut 09:24
*: już zrobiłam
19 lut 09:47
krystek:
19 lut 09:48
Janek191:
Niech ABCD będzie danym równoległobokiem.
a = I AB I = I CD I
b = I BC I = I AD I
c = I BD I = 6
α = I ∡ BDC I = 30o
β = I ∡ ADB I = 105o
h = I BE I − wysokość trapezu
a > b
Mamy
h/ c = sin α
h = c *sin 30o = 6 * 0,5 = 3
Niech a = I DE I + I EC I = x + y
Z tw. Pitagorasa mamy
x2 + h2 = c2
x2 = c2 − h2 = 62 − 32 = 36 − 9 = 27 = 9*3
więc
x = √27 = 3 √3
=================
Pole trapezu :
P = x*h = 3 √3 * 3 = 9 √3
========================
19 lut 09:55
Janek191:
Pomyłka .
Ma być : h − wysokość równoległoboku
P − pole równoległoboku.
19 lut 09:57