pochodna
Sikorka: oblicz pochodna funkcji :
mi pochodna tego wychodzi
natomiast w odpowiedziach wychodzi inaczej.
czy mogłby ktos to zrobic?
19 lut 07:59
krystek: Zapisz swoje obl. ( pochodna ilorazu)
19 lut 09:02
Janek191:
1*√a2 − z2 − z * ( − 2 z /( 2 √a2 − z2) )
u ' = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( √a2 − z2 )2
19 lut 10:03
Sikorka: | z'*√a2 −z2−√a2 − z2'*z | |
| pochodna z Z to 0 wiec mam |
| (√a2 − z2)2 | |
| −√a2 − z2 '*z | |
| |
| (√a2 − z2)2 | |
| −12(a2 − z2)−1/2 * (2a −2z) * z | |
| |
| (√a2 − z2)2 | |
nie wiem gdzie blad robie, ale odpowiedzi mam inne niz w ksiazce
19 lut 14:09
krystek: ale liczysz pochodna po "z' i z'=1
19 lut 14:20
Sikorka: moglbys zapisac bo nie rozumiem...
19 lut 14:23
huehuehue: tu jest po prostu zmienna [z] pochodna (x)'=1 tutaj zamiast x jest [z], czyli z'=1
19 lut 14:37
Sikorka: a jesli mam np cos
ta to skad mam wiedziec ktora jest zmienna
19 lut 15:42
krystek: | | t | |
masz podane f(t)=cos |
| lub f(a)=.. |
| | a | |
19 lut 15:43
Sikorka: i wraz jak licze ze z = 1 to mi wychodzi inna odpowiedz niz powinna....
19 lut 15:48
Sikorka: krystek niestety mam podane tylko ze np v = costa i mam podac v' ....
19 lut 15:49
huehuehue: moglabys zapisac cale zadanie ?
19 lut 15:53
krystek: trudno powiedziec , ale zawsze przyjęte było "t "zmienną
19 lut 15:53
Sikorka: teraz probuje troche inaczej ze to jest
z * (a
2 − z
2)
−1/2 = z ' *(a
2 − z
2)
−1/2 + (a
2 − z
2)
−1/2 ' * z
ale tez nie chce wyjsc
19 lut 16:03
Sikorka: dzieki za pomoc z tym ze z jest ta zmienna, w koncu metoda prób i błedow sie udalo
19 lut 16:07