predkosc,droga,czas?
stasia: Po zbudowaniu tunelu pod kanałem La Manche każde przedsięwzięcie techniczne wydaje się możliwe.
Gdyby skonstruować drabinę od Ziemi do Księżyca, to jak długo trzeba by się po niej wspinać,
nie robiąc żadnych przerw? Czy wystarczy na to 5 lat? Wspinamy się ze stałą prędkością 5km/h,
zaś odległość od Ziemi do Księżyca wynosi 300000km. (Zakładamy, że w czasach, kiedy taka
drabina będzie zbudowana, człowiek nie będzie czuł zmęczenia, ani głodu.)
Jak ja mam to zapisać

Chodze do szkoly podstawowej...
19 lut 00:47
Trivial:
| | s | |
s = vt → stąd wyznaczamy: t = |
| . |
| | v | |
Podstawiasz wartości i gotowe
| | 300 000 km | |
t = |
| = ... h |
| | 5 km/h | |
Żeby sprawdzić czy starczy na to 5 lat musisz policzyć ile jest godzin w roku.
Jeżeli ta liczba wyjdzie większa niż t to znaczy że 5 lat starczy. Jeśli wyjdzie mniejsza od t
to 5 lat nie wystarczy.
19 lut 00:52
olek: ok dzieki....
a ja mam to tak zaisac? bo w szkole nie bylo takiego wzoru, jak to rozwiazac na moim poziomie?
nie da sie jakos bez wzorkow
19 lut 00:53
Trivial:
Jakiś wzór na drogę, prędkość albo czas musiał być.
Jeżeli nie chcesz używać liter zawsze możesz napisać słownie
| | (droga) | | 300 000 km | |
(czas) = |
| = |
| = ... |
| | (prędkość) | | 5 km/h | |
I dalej tak samo.
19 lut 00:59