indukcja matematyczna
Marcel: Korzystając z zasady indukcji udowodnić, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba
5n+1+2*3n+1 jest podzielna przez 8
Bardzo proszę o pomocniepotrafie teg zrobić
18 lut 23:46
Jolanta: z tego co napisałeś to nie jest
n=1
5+1+2*3+1=13
19 lut 00:07
pigor: ...

zapewne chodzi o 5
n+1+2*3
n+1 , ale co tam

...
19 lut 00:37
Jolanta: jesli tak to dla n=1
52+2*32=25+18=43 tez nie
19 lut 00:48
pigor: , no widzisz, nie sprawdziłem, no to chyba miało być
tak :
5
n+1+2*3
n+1 , bo dla n=1 jest ok. 32 . ...
19 lut 00:58