Monotonicznosc , ekstrem
pomocy !: Oblicz monotoniczność ekstrema , wypukłość wklesłość
18 lut 23:45
Basiek: 1) Dziedzina
2) Pochodna f'(x)=?
3) f'(x)=0, f'(x)>0, f'(x)<0
4) Druga pochodna f''(x)=?
5) f''(x)=0, f''(x)>0, f''(x)<0
Gdzie problem?
18 lut 23:50
pomocy !: W pochodnych? a raczej z uporzadkowaniem
18 lut 23:59
Basiek: Dobrze, zerknijmy.
| | (2x+1)'(x+3)−(2x+1)(x+3)' | | 2(x+3)−(2x+1) | | 5 | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| |
| | (x+3)2 | | (x+3)2 | | (x+3)2 | |
| | 5 | | 5'(x+3)2−5(x+3)2 | | (−10(x+3)) | | −10 | |
f''(x)=( |
| )'= |
| = |
| = |
| |
| | (x+3)2 | | (x+3)4 | | (x+3)4 | | (x+3)3 | |
Co do drugiej, to cóż... pewna nie jestem. Ale z tego, co pamiętam 5'=0
19 lut 00:07
pomocy !: f(x) jest rosnące (5,∞) i malejące (−∞,5) ? ekstremum (5,U 11/8 )
A wklesłośc i wypukłość?
19 lut 00:15
Basiek: Nie. O ile dobrze policzyłam pochodne (a ja zawsze robię coś nie tak...), to:
W: F. jest rosnąca w całej swojej dziedzinie i nie posiada ekstremów.
To samo nalezy zrobić z f''(x)...
19 lut 00:19
pomocy: Sprawdzi ktoś czy pochodna jest dobrze obliczona? i poda odpowiedzi ?
19 lut 07:31
Slepy : | | 6 | |
Pierwsza pochodna nie powinna wyjść |
| |
| | (x+32) | |
19 lut 17:57
huehuehue: | | 5 | |
pierwsza pochodna wynosi |
| |
| | (x+3)2 | |
19 lut 18:01