Witam, mam problem z wymnożeniem tego działania:
Qmi: Witam, mam problem z wymnożeniem tego działania:
| | x | | 100−x | |
( |
| )2+ ( |
| )2 * pi |
| | 4 | | 2pi | |
Całe te ułamki są podniesione do kwadratu.
pi = pi

Ja próbowałem pomnożyć całe to równanie przez 4 wtedy wychodzi mi 1. Gdy mnożę w tradycyjny
sposób to się gubię.
18 lut 22:56
Trivial: Zasadnicze pytanie: po co to wymnażać?
18 lut 22:58
Trivial: I gdzie jest równanie!
18 lut 23:00
Qmi: Muszę to obliczyć, aby wyszła mi funkcja kwadratowa.
18 lut 23:15
Qmi: Przed tym działaniem powinno być P(x) = ...
18 lut 23:16
Trivial:
W takim razie:
| | x2 | | (100−x)2 | | πx2 | | (100−x)2 | |
P(x) = |
| + |
| *π = |
| + |
| = |
| | 4 | | 4π2 | | 4π | | 4π | |
| | πx2 + (1002 + x2 − 200x) | | (1+π)x2 − 200x + 10000 | |
= |
| = |
| . |
| | 4π | | 4π | |
Nie wygląda to za ładnie.
18 lut 23:21
pigor: ..., no to np.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
...= |
| x2+ |
| (100−x)2 = |
| [πx2+4(1002−200x+x2)]= |
| | 16 | | 4π | | 16π | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (πx2+4x2+40000−800x) = |
| [ (π+4)x 2−50x+2500 ] . ...  |
| | 16π | | 16π | |
18 lut 23:32
Trivial: Ah, rzeczywiście. Tam jest 4 w mianowniku pierwszego ułamka.
18 lut 23:33