Eta:
a) g(x) = 2kx − f(x) podstawiając za f(x)
g(x) = 2kx −x
2 − (2k −1)x −4 => g(x) = −x
2 +x −4
Zw: y€( −∞, y
w> bo ramiona paraboli skierowane do dołu
osią symetrii jest prosta o równaniu x= x
w
| | −b | |
gdzie xw= |
| ....policz
|
| | 2a | |
| | −b | |
b) ze wzoru Viete'a x1 +x2 = |
| , x1*x2= ca
|
| | a | |
gdzie: x
2 +(2k −1)x +4=0 , a= 1 b= (2k −1) , c= 4
zatem warunek zad:
(
−ba)
2=
ca
po przekształceniu i podzieleniu przez "a" , bo a≠0
otrzymasz:
b
2 = ac => b
2 −ac = 0 => Δ=0
policz deltę i przyrównaj do zera
i wyznacz "k"
powodzenia.