Wyznaczanie liczb
andrzej42: Trzy liczby,których suma jest równa 45,tworzą ciąg arytmetyczny.Jeśli drugą powiększymy o 3,a
trzecią liczbę powiększymy o 9,to otrzymamy ciąg geometryczny.Wyznacz te liczby.
18 lut 22:31
Dominik: x + y + z = 45
2y = x + z
(y + 3)2 = x(z + 9)
ukladzik trzech rownan z trzema niewiadomymi
18 lut 22:33
Dominik: skad pierwsze − chyba jasne
drugie: dla ciagu arytmetycznego prawdziwa jest wlasnosc 2an = an − 1 + an + 1
trzecie: dla ciagu geometrycznego an2 = an − 1 * an + 1
18 lut 22:34