krotkie zadanko
Aga: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sinx=m²−4m+4, 0 stp < x < 90 stp
ma rozwiązanie
18 lut 22:17
Cusack:
w pierwszej ćwiartce 0 < sinx < 1
więc rozwiązujesz równanie:
0 < m2−4m+4 < 1
18 lut 23:09
Cusack: tzn. nierówność
18 lut 23:10
maturzysta: a dlaczego tak?
tutaj nie trzeba znaleźć punktów wspólnych wykresów sinx i tej paraboli parametrycznej ?
nie za bardzo to rozumiem....
19 lut 13:07
Dominik: wiemy ze zbiorem wartosci funkcji sinx jest <−1, 1>. w pierwszej cwiartce, jak zauwazyl Cusack,
jest (0, 1) (czemu? spojrz na wykres).
czyli (sinx > 0 ∧ sinx < 1) ⇔ (m2 − 4m + 4 > 0 ∧ m2 − 4m + 4 < 1)
19 lut 13:10
maturzysta: ok, dzięki.
A gdyby było np. mx
2−4mx+4, to wtedy da się wgl coś zrobić?
19 lut 13:19
Dominik: podaj tresc zadania
19 lut 13:20
maturzysta: w sensie mx2−4mx+4 zamiast m2−4m+4, polecenie to samo.
19 lut 13:27
Dominik: watpie zeby maturzysta musial sie zmagac z takim zadaniem.
19 lut 13:36
maturzysta: tak z ciekawości pytam, bo myślałem że przy m2−4m+4 będzie trzeba szukać tych wspólnych
przeciec w pierwszej cwiartce, a to trzeba by wlasnie tak zrobić jezeli mx2−4mx+4, tak?
19 lut 13:41
maturzysta: ?
19 lut 13:56
krystek: Fantazjujesz !
19 lut 14:05
Dominik: nie narysujesz funkcji mx2 − 4mx + 4, wiec o zadnych przecieciach wykresow nie ma mowy.
19 lut 14:06
maturzysta: wiem, w matematyce trzeba chyba trochę fantazjować

ale da się jakoś odpowiedzieć na moje pytanie?
19 lut 14:06
Dominik: wydaje mi sie, ze nie na poziomie licealnym.
19 lut 14:07
maturzysta: 
dzięki
19 lut 14:08
krystek: Nie! Masz parametr dla którego sinx=m2−4m+4 czyli sinx=(m−2)2 i koniec ,
Ale zad dla jakich wartości parametru m funkcja mx2−2mx+4 jest i może być wiele pytań.
19 lut 14:13
maturzysta: "Ale zad dla jakich wartości parametru m funkcja mx2−2mx+4 jest i może być wiele pytań."
czytałeś wcześniejsze posty?
19 lut 14:16