Poprawka
AS: Poprawiam temat zadania 3
x = √ (4 + √7) − √ (4 − √7) − √2
Przepraszam − pomyliły mi się piętra
4 sie 17:04
Bogdan:
Asie, nawet pierwotna wersja tego zadania jest rozwiązywalna, oczywiście bez pomocy
kalkulatora. Nie chcę psuć zabawy innym, więc podam tylko wskazówkę to tej poprawionej
wersji zadania.
| | 8 + 2√7 | | (1 + √7)2 | |
Zauważamy, że 4 + √7 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
oraz
| | 8 − 2√7 | | (1 − √7)2 | |
4 − √7 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 sie 17:45
Basia: Można prościej, metodą "nie wprost"
Przypuśćmy, że x>0
Wtedy
√4+√7−√4−√7−√2>0
√4+√7−√4−√7>√2
(√4+√7−√4−√7)2>(√2)2
4+√7−2√(4+√7)(4−√7)+4−√7>2
8−2√16−7>2
8−2*3>2
2>2
sprzeczność
analogicznie założenie, że x<0 prowadzi do sprzeczności
wniosek: x=0
4 sie 18:12
Bogdan:
Witaj Basiu. Podałaś odpowiedź, dokończę więc rozpoczęte przeze mnie rozwiązanie.
| | √8+2√7 | | √8−2√7 | | 2 | |
x = √4 + √7 − √4 − √7 − √2 = |
| − |
| − |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
| | √(1 + √7)2 − √(1 − √7)2 − 2 | | |1 + √7| − |1 − √7| − 2 | |
= |
| = |
| = |
| | √2 | | √2 | |
| | 1 + √7 − √7 + 1 − 2 | |
= |
| = 0 |
| | √2 | |
4 sie 18:45
AS: Oczywiście,że wartość w każdej postaci daje jedną z trzech możliwości
ale chodziło o to by było ZERO
4 sie 19:08
AS: Basiu!
Jestem zachwycony oryginalnością Twego rozwiązania.
Nie wpadłbym na taki sposób rozwiązania.
Brawo!
5 sie 11:42
Basia: Dziękuję Asie, ale to mojej, nieżyjącej już niestety od dawna, nauczycielce matematyki pani
profesor Klaudii Lenartowicz należą się te wyrazy uznania. To ona nauczyła nas tej metody
sprawdzania zależności między liczbami, poczynając od najprostszych typu: wykaż, że 1<√3<2,
na bardzo złożonych kończąc.
5 sie 15:39