funkcja
dumka:

Dla jakiej wartości x pole zacienionej figury, przedstawionej na rysunku obok, jest największe?
Oblicz to pole.
jeżeli chodzi o pole figury zacienionej to ok obliczyłam, ale chyba źle mi wyszło, więc proszę
powiedzicie ile wynosi x i jakie pole wam wyszło.
18 lut 22:06
Patronus: pole figury to funkcja zależna od x:
mamy funkcje kwadratową i pewnie największa wartość przyjmie w wierzchołku, który trzeba
znaleźć
18 lut 22:15
dumka: czyli wystarczy obliczyc p i q
18 lut 22:18
Eta:
x=8√3 i P= 96√3
18 lut 22:21
dumka: no tak powinno wyjść ale jak ci to wyszło tylko pole powinno wyjść 48√3
18 lut 22:23
Dominik: dla x = 8p{3] P = 48√3, Eta musiala sie pomylic w rachunkach.
18 lut 22:28
Dominik: x = 8√3
18 lut 22:28
Patronus: dokladnie tak oblicz p i q i wyjdzie tyle co powinno
18 lut 22:28
Eta:
Jasne,że P= 48
√3 ( źle wpisałam cyferki
18 lut 22:30
Eta:
| | −b | | −12 | | 24 | |
xw= |
| = |
| = |
| = 8√3 |
| | 2a | | | | √3 | |
18 lut 22:32
18 lut 22:33
dumka: czyli teraz te 8√3 mam podstawić pod wzór jakiego pola
18 lut 22:43
Eta:
tego P(x) podstaw za x= 8√3
P(8√3= ..........
18 lut 22:47
dumka: ok dzieki wielkie za pomoc
18 lut 22:49
18 lut 22:50