Pytanie o ksiazki
Krzysiek: Mam takie pytania dotyczace ksiazek do matematyki .
1. Czym roznily sie ksiazki do liceum i do 5 letniego technikum w latach 1973−1978
2. Na aukcjach sa dodstepne pozycje A. Ehrenfeucht i O. Stande o tytule,, Nauczanie algebry w
klasie 1 ,2 i 3 liceum'' Czym roznia sie od zwyklych podrecznikow dla uczniow
3. Na aukcjach tez dostepna jest pozycja ALgebra dla klas X i XI szkoly ogolnoksztalcacej
z 1964 r tych samych autorek . czy warto ja kupic. ?
dziekuje za odpowiedzi
18 lut 21:22
Dominik: kiedys w materiale LO bylo wiecej rzeczy, np pochodne, granice, funkcje cyklometryczne. chyba
nawet calka sie pojawiala.
18 lut 21:29
Krzysiek: Dziekuje Dominik za odpowiedz
18 lut 21:38
Krzysiek: Krystek. Moze TY cos napiszesz
19 lut 19:01
Tad:
W 1966 roku młodzież z podstawówki miała wybór ... idzie do szkoły średniej kończąc VII klasę
lub zostaje jeszcze rok w podstawówce (VIII klasa)
W "starym" programie liceum i technikum nie było granic, pochodnych ... nie było też
rachunku prawdopodobieństwa. W nowym już były.
19 lut 19:10
PW: A. Ehrenfeucht i O. Stande o tytule,, Nauczanie algebry w klasie 1 ,2 i 3 liceum'' to książka
dla nauczycieli. Jeżeli jesteś uczniem to nie warto jej kupować − poświęcona jest zagadnieniom
dydaktycznym (jak czego uczyć, na o zwracać uwagę). Zakłada znajomość zagadnień − nie zajmuje
się tłumaczeniem treści. W dodatku pisana "pod program nauczania" i "pod podręczniki" z
dawnych lat.
19 lut 21:17
krystek: Juz odpowiadam , sa to podręczniki wg starego programu dla I− IV klasy LO
19 lut 21:19
Krzysiek: Tad .dziekuje . Chodzi o to ze ja wiem ze w tych latach tzn 1973−1978 byly juz pochodne .calki
,granice .. bo ja sie wtedy wlasnie uczylem tego. Chodzi mi jednak bardziej o to czy program
byl taki sam dla liceum i technikum tylko inaczej poukladany . Czy cos w liceum bylo dodatkowo
gdyz przypominam sobie material (dlatego tez zagladam m innyni na forum )
19 lut 21:22
krystek: Te do kl III i IV nie przydadzą sie w LO− na studiach tak. Mam −mogę przesłać gratis.
19 lut 21:23
Krzysiek: Tobie Krystek i PW rowniez dziekuje . Dobrze z enie zamawialem tych ksiazek o ktorych pisal
PW
Czyli tej pozycji nr 3 tez nie warto zamawiac . Kupilem sobie teraz ksiazki do 5 letniego
technikum wlasnie z tych lat i mysle ze to wystarczy . Jesli zajdzie taka potrzeba to wroce
do podstawowki . Jeszcze raz serdeczne dzieki
19 lut 21:30
krystek: Pozycja 3 to moje licealne czasy ! Program zupełnie nie przystawał do następnych lat.B dobre
sa zbiory autorów rosyjskich − o których już pisałam
Jeżeli masz potrzebe posiadania zbiorów to mam ich sporo . Mogę przekazać.
19 lut 21:37
Krzysiek: Dobrze Krystek . Pewnie ze przyjme kazda ksiazke . Moze tez wnuczce sie przyda . Jesli mozesz
to prosze napisac na adres k.z.1958@o2.pl . Podam CI adres do wysylki . Jeszcze raz dziekuje
za odzew.
19 lut 21:38
Krzysiek: Ja oczywiscie jaks kwote przekaze na konto na utrzymanie forum
19 lut 21:40
krystek: ok.
19 lut 21:46
Krzysiek: Witam jeszcze raz Krystek . To my , a takze Gustlik kiedys wspominal z episal mature w 1988r a
takze PW − starszy magister (oczywiscie stazem ) to jacys weterani − dinozaury. Chociaz
teraz dinozaury rocka sie odradzaja . Chociazby Ozzy wraca do black sabath i maja byc w Polsce
Pozdrawiam
19 lut 21:50
krystek: @ Krzysiek wrócił wysłany e−mail
19 lut 22:04