calka, help needed
wizzleman: ∫√1+√xdx = ?
18 lut 21:19
18 lut 21:29
wizzleman: dziekuję
18 lut 22:08
wizzleman: wyszło: 4(√x+1)3/2)*(1/5*(√x+1)−1/3)
18 lut 22:21
MQ: Strasznie skomplikowanie to napisane −− ale dobrze.
Nie prościej było?:
45(1+√x)52−43(1+√x)32
18 lut 22:29
wizzleman: Tak by wyszło stricte ze wzoru z wikipedii, ktorego nie jestem w stanie sie nauczyc na pamiec.
Po podstawieniu i otrzymanej calce: 2∫t*√1+t, wykonalem kolejne podstawienie:
u2=1+t ⇒t=u2−1 oraz 2du=dt, co dalo 2∫((u2−1)*u*2u)du.
Dalej 4∫(u4−u2)du⇒4(∫(u4)du−4∫(u2)du
18 lut 22:37
MQ: Niepotrzebnie tak
Wystarczyło dać t+1=u i masz:
∫(u−1)√udu=∫u32du−∫u12du
18 lut 22:42
wizzleman: fakt

skorzystam w przyszlosci. dziekuje serdecznie za pomoc!
18 lut 22:50