Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny,którego przeciwprostok
Wariatt: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny,którego przeciwprostokątna ma długość
13cm a jedna z przyprostokątnych −7cm. Oblicz objętość , pole podstaw, pole boczne, pole
całkowite wiedząc też że wysokośc tego graniastosłupa wynosi 25cm

wyszło mi
Pp=14
√30
Pb=525cm
2
Pc=14
√30+525cm
2
V=175
√30
Sprawdzi ktoś czy dobrze?
18 lut 20:55
dero2005:
Pp = 7√30 − pole podstawy (jednej)
Pb = 500 + 50√30 − pole boczne
Pc = 2Pp + Pb = 500 + 64√30 − pole całkowite
V = Pp*h = 175√30
18 lut 21:06
Wariatt: dlaczego pole boczne wychodzi tak a nie inaczej? czy musze dla każdego boku liczyć osobno czy
jak?
18 lut 21:43
Wariatt: wyytłumaczy ktoś?
18 lut 21:56
Wariatt: błagam ludziska
18 lut 22:09
Mila:

a
2=13
2−7
2
a
2=169−49=120
a=2
√30
Pole pow. bocznej to pole 3 prostokątów, możesz jednak obliczyć jako pole jednego prostokąta
o wymiarach :
25x(13+7+2
√30) jeśli wykonałeś chociaż jeden model, to powinieneś to "widzieć"
P
b=25*(13+7+2
√30)=25*(20+2
√30)=
=50(10+
√30)
Resztę już rozumiesz?
18 lut 23:42