dla jakich wartosci parametru m prosta y=mx - 3 jest a)równoległa b) prostopadła
krzysiek : do prostej o równaniu 3x+4y=0
Bogdan:
Trzeba sprostować. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że a
1 oraz a
2 to liczby stojące
przy xsie. Np. w równaniu prostej 3x + 4y = 0 przy xsie stoi liczba 3, ale 3 nie jest równe a
1
i nie jest równe a
2.
Jeśli określone są proste k
1 oraz k
2 wzorami kierunkowymi:
k
1: y = a
1x + b
1
k
2: y = a
2x + b
2
to a
1, a
2 są współczynnikami kierunkowymi tych prostych.
Warunek równoległości prostych k
1, k
2:
k1 || k2 ⇔ a1 = a2.
Warunek prostopadłości prostych k
1, k
2:
k1⊥ k2 ⇔ a1*a2 = −1
W tym zadaniu:
k
1: y = mx − 3, a
1 = m,
| | 3 | | 3 | |
k2: 3x + 4y = 0 ⇒ y = − |
| x, a2 = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
k
1 || k
2 ⇔ ..... dokończ Krzyśku,
| | 3 | |
k1 ⊥ k2 ⇔ m * (− |
| ) = −1 ⇒ m = ..... dokończ. |
| | 4 | |