wykonaj mnozenie
;D: Wykonaj mnozenie odpowiedz podaj w najprostszej postaci.
18 lut 20:48
Dominik: jakies pomysly?
18 lut 20:52
;D: chyba nie
18 lut 20:55
;D: kompletna pustaka
18 lut 20:56
Dominik: na poczatek moze wyciagnij 4 przed nawias w 1 ulamka jak i w mianowniku 2 ulamka. potem
pokombinuj ze wzorem a2 − b2 = (a − b)(a + b) − widzisz go gdzies?
18 lut 21:01
;D: czy jezeli rozloze 6−3x na −3(−3+x) to da mi to cos przy skracaniu?
18 lut 21:02
;D: czy jezeli rozloze 6−3x na −3(−3+x) to da mi to cos przy skracaniu?
18 lut 21:03
Dominik: −3(−3 + x) = 9 − 3x
cos nie wyszlo

nie ma sensu tu nic wyciagac.
18 lut 21:04
;D: no tak z tej roznicy kwadratu wyjdzie (x−4)(x−4)
18 lut 21:04
;D: faktyczznie
18 lut 21:05
;D: w drugim nawiasie powinien byc plus
18 lut 21:08
Dominik: (x − 4)(x + 4) = x
2 − 16 ≠ 4x
2 − 16
znowu zle kombinujesz, ale blisko

skrociles najpierw 4 w liczniku i mianowiku?
18 lut 21:14
;D: nie ogarniam tego
18 lut 21:22
;D: nie 4 zostało przed nawiasem i pomnozyc przez (x − 4)(x + 4)
18 lut 21:23
Dominik: | 4x2 − 16 | | x2 | | 4(x2 − 4) | | x2 | |
| * |
| = |
| * |
| = ... |
| 6 − 3x | | 4x + 8 | | 6 − 3x | | 4(x + 2) | |
skroc 4 i baw sie z a
2 − b
2
18 lut 21:27
;D: | | (x−2) *x2 | |
czy to jest prawidlowy wynik |
| |
| | 6−3x | |
18 lut 21:33
Dominik: tak
18 lut 21:34
;D: dzieki
18 lut 21:36
;D: Mógłbyś mi pomóc z jeszcze jednym?
18 lut 21:37
Dominik: jasne. nawet jesli nie ja to znajdzie sie ktos inny, w koncu od tego jest forum.
18 lut 21:38
;D: | x2+2x+1 | | 4−x2 | |
| |
| |
| x2−4x+4 | | x2−1 | |
18 lut 21:41
;D: konkretniej chodzi o ten drugi ułamek
18 lut 21:41
Dominik: wszedzie sa wzory skroconego mnozenia
(a + b) = a2 + 2ab + b2
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
pozwijaj i skracaj
18 lut 21:43
;D: bo o ile sie nie myle to z pierwszego wyjdzie
18 lut 21:45
Dominik: dokladnie! a z drugiego?
18 lut 21:46
;D: jeszcze mysle
18 lut 21:51
18 lut 21:53
Dominik: (x + 2)(x − 2) = x2 − 4
czemu tak? tam jest przeciez 4 − x2, na odwrot.
mianownik dobrze.
18 lut 21:57
;D: aha ok
18 lut 21:59
;D: a w tym pierwszym ulamku tez musze tak rozlozyc?
18 lut 21:59
Dominik: pierwszy ulamek jest dobrze rozlozony, tak jak napisales w 21:45.
w drugim licznik jest zle, popraw.
18 lut 22:00
;D: czy po skroceniu wyjdzie taki wynik ?
18 lut 22:10
Dominik: nie.
18 lut 22:15
;D: to nie ogarniam
18 lut 22:17
Dominik: | (x + 1)2 | | (2 − x)(2 + x) | |
| * |
| |
| (x − 2)2 | | (x − 1)(x + 1) | |
jakies pomysly co poskracac, moze cos wyciagnac przed nawias?
18 lut 22:19
;D: nie mam pojecia
18 lut 22:23
Dominik: pomysl! nic sie nie da skrocic?
18 lut 22:24
Dominik: (x + 1)2 = (x + 1)(x + 1)
18 lut 22:24
Dominik: i drobna sztuczka:
(2 − x) = −1 * (x − 2) = −(x − 2)
18 lut 22:25
;D: to malo mi brakowalo do poprawnego zorwizania
18 lut 22:27
;D: rozwiazania
18 lut 22:27
Dominik: co ci wyszlo?
18 lut 22:28
;D: (2 − x) = −1 * (x − 2) = −(x − 2) w ktorym momencie powinienem za to podstawic?
18 lut 22:30
;D: bo znowu nie ogarniam tego
18 lut 22:31
;D: ok juz wiem
18 lut 22:31
Dominik: w 22:19 masz w drugim ulamku (2 − x) ktore mozesz zamienic na −(x − 2)
18 lut 22:32
18 lut 22:38
;D: czy teraz jest juz dobrze?
18 lut 22:38
Dominik: popraw zapis, ciezko ocenic
18 lut 22:39
18 lut 22:42
;D: w manowniku powinno byc (x−1)
18 lut 22:42
Dominik: skad −2x
18 lut 22:44
;D: a w liczniku (−2+x)
18 lut 22:45
;D: chyba jednak bd (−2−x)
18 lut 22:46
Dominik: ktorej odpowiedzi ostatecznie udzielasz?
18 lut 22:48
18 lut 22:50
Dominik: skad nagle (x + 2) w mianowniku?
18 lut 22:51
Dominik: nie zauwazylem, ze juz wczesniej ci sie to wkradlo. skad niby?
18 lut 22:52
;D: po skkroceniu tak mi zostalo?
18 lut 22:52
Dominik: spojrz jeszcze raz na podst z 22:19. w mianowniku nigdzie nie ma (x + 2)
18 lut 22:53
;D: ale jezeli to sie rozłozy na (x+2) (x−2)
18 lut 22:57
;D: to po skroceniu zostanie (x+2)
18 lut 22:57
;D: a jezeli nie to nie mam pojecia
18 lut 22:58
Dominik: (x − 2)2 = (x − 2)(x − 2)
x2 = x * x
a2 = a * a
(a + 3)2 = (a + 3)(a + 3)
x5 = x * x * x * x * x
18 lut 22:59
;D: dobra nie ogarniam
18 lut 23:01
;D: tej matematyki sie nie da ogarnac
18 lut 23:02
;D: Dzięki za pomoc
18 lut 23:04
Dominik: da sie, wystarczy cwiczyc. wszystko jest logicznie uzasadnione. na razie idz spac, wyspij sie i
jutro pocwiczymy.
18 lut 23:04
;D: jak to na jutro mi potrzebne
18 lut 23:06
;D: z tego mam kartkowke
18 lut 23:06
Dominik: to sie wyspij, teraz to chyba najwiecej pomoze.

niektore przyklady rozwiazywales w zasadzie
sam.
18 lut 23:08
;D: no niby tak
18 lut 23:14
;D: Dzięki
18 lut 23:16