Granica
Basiek: Granica!

Bry, mam problem z taką oto właśnie granicą, którą ciężko mi ruszyć:
lim
x→4 (16−x
2)
−1*ctg
3[3(4−x)]*sin[6(x−4)
4]
Początkowo wydawało się proste..., ale chyba jednak nie.
Za pomoc z góry dziękuję.
18 lut 20:40
Trivial: | | sinu | |
Wygląda na to, że trzeba wszystko sprowadzić do |
| gdzie u→0. Reszta pewnie nie będzie |
| | u | |
sprawiać problemu.
18 lut 20:44
Basiek: Ale dojście do tej postaci... to chyba raczej spore wyzwanie.
Rozumiem, że część z "u" załatwi mi tu 16−x2.
Ale ten ctg3(t), można to w ogóle rozbijać na (cost/sint)3?
18 lut 20:50
Trivial: Można, bo 3(4−x) dąży do zera, ale zera nigdy nie osiąga.
18 lut 20:51
18 lut 20:55
Mila: ma być sin4[6(x−4)] czy sin[6(x−4)4]
18 lut 20:56
Basiek: Może znów źle będzie, ale...
| | sin[6(x−4)4]*cos3(3(4−x)) | | 0*1 | | 0 | |
lim{x→4} |
| =[ |
| ]= |
| =? Czy mogę |
| | (16−x2)*sin3(3(4−x)) | | 0*0 | | 0 | |
użyć de l'Hospitala? Czy raczej mogę się nie doliczyć?
18 lut 20:57
Basiek: Mila− zdecydowanie to drugie, przepisywałam uważnie.
Trivial− szczerze, nie znam wyniku. To jest zadanie z pierwszego terminu egzaminu.
18 lut 20:58
Trivial: | | sinu | |
Żadnego de l'Hospitala! Wszystko wychodzi z |
| |
| | u | |
| | 1 | | cos3(3(4−x)) | |
f(x) = |
| * |
| * |
| | 16−x2 | | | sin3(3(4−x)) | |
| (3(4−x))3 | | (3(4−x))3 | |
| |
| | sin(6(x−4)4) | |
* |
| 6(x−4)4 |
| | 6(x−4)4 | |
I to się upraszcza do:
x→4
| | 6(x−4)4 | |
lim f(x) = lim |
| |
| | (16−x2)(3(4−x))3 | |
Reszta dąży do 1.
18 lut 21:02
Basiek: Chcę wyrazić swoje uczucia.
O MASAKRA.
Dziękuję. Bardzo. Z pewnością bym na to wpadła sama... Zapewne.

Masz chwilkę na jeszcze jedno? ;>
18 lut 21:05
Trivial:
Basiek, te zadanka z granicami trygonometrycznymi zazwyczaj sprowadzają się do użycia tego
| | sin(u) | |
wzoru |
| → 1 przy u→0, gdzie u może być skomplikowane! Nawet jeśli nie rozwiąże to |
| | u | |
wszystkich problemów, to prawdopodobnie uprości ich znaczną część.
Chwilkę mam.
18 lut 21:09
Basiek: Szczerze mówiąc, to my za bardzo w to nie wchodziliśmy. Zrobiliśmy 50 mało skomplikowanych
przykładów i cacy.

Na pewno nie tak skomplikowanych...
Sądzę, że więcej nie będzie potrzebne niż "chwilka".
Obliczyć pochodną, niestety z definicji:
czyli...
| | | 5 | | 5 | |
| − |
| | | log3x*log3Δx+2 | | log3x+2 | |
| |
limΔx→0 |
| =... |
| | Δx | |
Iii... wysiadłam.
18 lut 21:13
Mila: Inaczej mi wychodzi ta granica z 21:02
18 lut 21:34
Mila: liczę pochodną.
18 lut 21:34
Basiek: | | 1 | |
Pytałam jeszcze kogoś i też wyszło mi |
| . |
| | 36 | |
Co do pochodnej− dowiedziałam się, że można jeszcze z takiej def.
| | f(x)−f(x0) | |
lim{x→x0} |
| =... |
| | x−x0 | |
i teraz wychodzi prościej. Dużo prościej.
Dochodzę jednak do postaci...
| | 5(log3x0−log3x) | | | |
lim{x→x0} |
| }=lim{x→x0} |
| }=... |
| | x−x0 | | x−x0 | |
| | x0 | |
Generalnie zastanawia mnie teraz bardzo, czy |
| przy takim lim →1  |
| | x | |
18 lut 21:43
Trivial:
Już wiem jak... Nie są takie trywialne te zadanka!
| | 5ln3 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = lim |
| ( |
| − |
| ) |
| | Δx | | ln(9(x+Δx)) | | ln(9x) | |
| | 5ln3 | ln(9x)−ln(9(x+Δx)) | |
= lim |
|
| |
| | Δx | ln(9(x+Δx))ln(9x) | |
| | | |
= lim 5ln3 |
| |
| | ln(9(x+Δx))ln(9x) | |
| | | |
= lim 5ln3 |
| |
| | ln(9(x+Δx))ln(9x) | |
Teraz...
| | x | | Δx | |
g = lim ( |
| )1/Δx = lim (1− |
| )1/Δx = lim e−1/(x+Δx) |
| | x+Δx | | x+Δx | |
A zatem...
| | −1/x | | 5ln3 | |
f'(x) = 5ln3* |
| = − |
| . |
| | ln2(9x) | | xln2(9x) | |
18 lut 21:45
Trivial: Basiek, nie zapominaj że masz logarytm w mianowniku (albo to jakiś duży skrót myślowy).
18 lut 21:48
Basiek: Po primo−
wow!
po secundo− dziękuję.
Po tetrio− zauważyłam, że nie takie proste, trochę nad nimi siedzę, całe szczęście nie są moje.
I nie, to nie był skrót myślowy..., chyba nawet nie wiem, z jakiej okazji powinien znaleźć się
tam logarytm.
I ... jeszcze raz dziękuję.
18 lut 21:52
Trivial: Widzę zadania w sam raz na egzamin. Oba.
18 lut 21:58
Basiek: Bo oba się na nim zlazły.

Energetyka I rok, AGH.
18 lut 22:00
Trivial: Z tego co pamiętam to też miałem ciekawy egzamin na pierwszym semestrze.

Ale trochę inne
rzeczy były...
18 lut 22:04
Basiek: O AGH wiem więcej niż przeciętny student AGH.


W każdym razie− znajomi mieli na Twoim wydziale i tam bodajże 4 to była najlepsza ocena. Przy
czym chyba jednostkowa.

Więc wierzę, że ciekawie było.
18 lut 22:09
Mila: Pisać, czy policzyłaś?
18 lut 22:10
Trivial: Mila, policzyłem wyżej tę pochodną.
Basiek, to chyba nie mój rocznik.

U nas była chyba z jedna piątka.
18 lut 22:13
Basiek: Mila− mojego NIE doliczyłam, ale o ile dobrze zrozumiałam, jest tam błąd.
| | x0 | |
Ponadto dowiedziałam się, że nie mogę stwierdzić, że |
| przy takim lim →1 ... |
| | x | |
i
Asdf też podsunie mi jakieś rozwiązanie.
Także dziękuję,
Milu, ale nie musisz się trudzić.
18 lut 22:13
Mila: No, już jest, ja mam trochę inny zapis, ale to samo wyszło. I wyłączyłam w liczniku (−1) na
początku, aby z Eulera łatwiej było korzystać.
18 lut 22:15
18 lut 22:15
Basiek: Myślę, że z matematyki wyniki wszędzie są raczej.... podobne.
Przyznaję, że u nas też powalające nie były. A zadania na pewno były sporo prostsze od tych
powyżej.
18 lut 22:16
Basiek: Trivial− przyjęłam. Nie krzyczymy. Dobrze wiedzieć, chociaż mam nadzieję, że ominie mnie w
życiu wątpliwa przyjemność liczenia granic.
18 lut 22:19
asdf: | | | | 5 | | 5 | | |
| − |
| | | | log3(x) + 2 | | log3(x0) + 2 | |
| |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | | | 1 | | 1 | | 5( |
| − |
| ) | | | log3(x) + 2 | | log3(x0) + 2 | |
| |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | | | log3(x0) +2 − (log3(x) + 2) | | 5( |
| ) | | | (log3(x) + 2)(log3(x0) + 2) | |
| |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | | | log3(x0) − log3(x) | | 5( |
| ) | | | (log3(x) + 2)(log3(x0) + 2) | |
| |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
A = (log
3(x)+2)(log
3(x
0) + 2)
| | | | log3(x0) − log3(x) | | 5( |
| ) | | | A | |
| |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | | | x0 − x | | 1 | | 5( log3 (1+ |
| ) * |
| ) | | | x | | x | |
| |
limx−>x0) |
| = |
| | | |
"zminusowałem"
| | | | x0−x]] | | 1 | | −5(log3(1+ |
| )* |
| ) | | | x | | x | |
| |
limx−>x0) |
| = |
| | | |
| | −5log3e | |
limx−>x0 |
| = |
| | x * (log3(x)+2)(log3(x0) + 2) | |
jak x−>x
0 to jest:
| | −5log3e | |
limx−>x0 |
| = |
| | x0 * (log3(x0)+2)(log3(x0) + 2) | |
| | −5log3e | |
limx−>x0 |
| = |
| | x0 *(log3(x0)+2)2 | |
18 lut 22:28
Trivial: Wow,
asdf, startujesz w zawodach na najdłuższy post?
18 lut 22:38
asdf: tak, moglem dac wieksze odstepy
18 lut 22:41
Basiek: Dzięęęęękuję.
Trivial− czepiasz się. To piękny post jest!

W ogóle− mogę mieć pytanie poza tematem? Po co to się w ogóle liczy z definicji, skoro można ze
wzoru? Czy to ma jakiś sens?
18 lut 22:42
asdf: Ma sens − ukryte liczenie granicy.
18 lut 22:44
Trivial: Basiek, liczenie z definicji miało sens przed wynalezieniem wzorów z tabelki.
18 lut 22:45
Basiek: Liczenie granicy jest... złem.

Okej, tak właśnie myślałam, że to mogło mieć kiedyś sens. Ale obecnie... jednak bez sensu. Z
pewnością wiedziałam to też podświadomie, gdy tego typu zadania omijałam szerokim łukiem.
18 lut 22:48
Mila:
| | ln(9(x))−ln(9(x+h)) | |
=limh→0(5ln3)* |
| = |
| | h*(ln(9(x+h)*ln(9x) | |
| | | |
=limh→0(−5ln3)* |
| = |
| | h*ln(9(x+h))*ln(9x) | |
| | | |
=limh→0(−5ln3)* |
| = |
| | ln(9(x+h))*ln(9x) | |
| | | |
=limh→0(−5ln3)* |
| = |
| | ln(9(x+h))*ln(9x) | |
| | lne1/x | | (−5ln3) | |
=(−5ln3)* |
| = |
| |
| | ln2(9x) | | xln2(9x) | |
18 lut 23:11
Mila: Tyle linijek co u Triviala i ten sam sposób, inny zapis.
18 lut 23:12
Basiek: Milu, dziękuję Ci bardzo.
18 lut 23:18
Mila: No, ja tak poza programem, bo rozwiązania już miałaś. Teraz wybieraj, kompiluj.
18 lut 23:25
Basiek: Każde rozwiązanie ma swoją mocniejszą stronę. I jakąś słabszą. W każdym razie− w każdym mam
jakiś ulubiony moment.

Postaram się 'ogarnąć', trochę mi to zadanie nadepnęło na ambicję (już i tak trochę
pogniecioną). Wydawało się prostsze!
18 lut 23:29
Trivial: Milu, to chyba nawet dokładnie to samo, tyle że zamiast Δx jest h.
18 lut 23:34
Basiek: Trivial, ja Ci powiem, ze to
h jest właśnie mocną stroną tego rozwiązania! A Ty się
naprawdę czepiasz szczegółów.
18 lut 23:35
Trivial: Ja się nie czepiam... Czemu odbierasz to złowrogo?
18 lut 23:36
Basiek: Czemu odbierasz słowo 'czepiać się', 'złowrogo'?
18 lut 23:37
Trivial: A nie jest złowrogie?
18 lut 23:38
Basiek: Jeśli chcesz, to specjalnie dla Ciebie− może być.
18 lut 23:39
Mila: Hej, dzieci, nie kłócić się. ::

18 lut 23:44
Basiek: Chciałabym powiedzieć, że ja się właśnie nie kłócę. Pozwalam
Trivialowi wybrać nawet
wersję wydarzeń, która mu bardziej pasuje. Z pewnością zasłużył.
18 lut 23:46
Trivial: 
Eh. Złowrogie nastawienie...
18 lut 23:55
Basiek: Ja nie. Zaznaczam. Jestem ostatnio prospołeczna. Do rany przyłóż. Chodzące dobro, etc. Tego się
trzymamy. A Ty możesz mieć złowrogie nastawienie... albo nie mieć. Jak sobie chcesz. Ja się
zdecydowanie zgadzam.

Za te wszystkie zadania przytaknę każdej herezji, jestem Twoją... no,
chyba dłużniczką.
18 lut 23:58
Trivial: Staram się nie wygłaszać herezji.
19 lut 00:05
Basiek: A czy ja powiedziałam, że je wygłaszasz? Albo starasz się wygłaszać? Albo cokolwiek?
19 lut 00:07
Trivial: Nie.
19 lut 00:09
Basiek: To świetnie. Doszliśmy do konsensusu!
19 lut 00:10
Mila: Dobranoc
19 lut 00:12
Trivial: Dobranoc,
Milu.
19 lut 00:12
Basiek: Branoc,
Mila. Jeszcze raz dziękuję.
19 lut 00:12